Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii. Oto prosty, ale sprawdzony przepis na to danie:
Ciasto
1 kg mąki
4 jaja
ciepła woda kilka łyżek (tak, żeby ciasto było miękkie)
1 łyżka oleju
Farsz
1 kg kapusty kiszonej
10 dag suszonych grzybów
2 jajka
1 cebula
2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie farszu:
Kapustę posiekać, gotować do miękkości, następnie odcedzić i odcisnąć Grzyby ugotować w osobnej wodzie, odcisnąć i drobno posiekać. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć grzyby, kapustę, jajka, przesmażoną cebulę, sól i pieprz. Wymieszać.
Przygotowanie ciasta:
Zarobić ciasto ze wszystkich składników, rozwałkować i wykrawać kółka. Kłaść farsz i zlepiać pierogi palcami lub widelcem. Wrzucać na posolony wrzątek z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Gotować od wypłynięcia kilka minut. Pierogi najlepiej smakują polane masłem i podsmażoną na nim cebulką.