Szukaj

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii. Oto prosty, ale sprawdzony przepis na to danie:

Ciasto

1 kg mąki

4 jaja

ciepła woda  kilka łyżek (tak, żeby ciasto było miękkie)

1 łyżka oleju

Farsz

1 kg kapusty kiszonej

10 dag suszonych grzybów

2 jajka

1 cebula

2 łyżki masła

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie farszu:

Kapustę posiekać, gotować do miękkości, następnie odcedzić i odcisnąć Grzyby ugotować w osobnej wodzie, odcisnąć  i drobno posiekać. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć grzyby, kapustę, jajka, przesmażoną cebulę, sól i pieprz. Wymieszać.

Przygotowanie ciasta:

Zarobić ciasto ze wszystkich składników, rozwałkować i wykrawać kółka.  Kłaść farsz i zlepiać pierogi  palcami lub widelcem. Wrzucać na posolony wrzątek z dodatkiem dwóch łyżek oleju.  Gotować od wypłynięcia kilka minut. Pierogi najlepiej smakują polane masłem i podsmażoną na nim cebulką.