Puszyste, pyszne placuszki z buraków. To przepis, którego historia sięga XVIII wieku. Palce lizać!
Składniki: 250 g buraków, ugotowanych, obranych i przestudzonych, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 4 duże jajka, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 100 g mąki wymieszanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka stopionego masła, olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem oleju) zmiksować w robocie kuchennym. Odstawić ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W patelni rozgrzać olek i nakładać łyżką ciasto. Gdy na wierzchu placków zaczną pojawiać się bąbelki – odwracać je. (Uwaga: szybko się przypalają!) Podawać na ciepło lub na zimno z łyżeczką śmietany, sosem malinowym lub truskawkowym.
Dodatki. Przepis na sos jagodowy: w rondelku gotować przez 2-3 minuty 100 g świeżych jagód z łyżką cukru i sokiem z 1/2 cytryny (aż sos będzie płynny, a jagody popękają). Podawać na ciepło lub na zimno.