Szukaj

Placki z cukinii

Placki z cukinii to jedno z najprostszych dań letnich. Wyśmienicie smakują z gęstym jogurtem naturalnym skropionym dobrą oliwą. Pycha. Oto przepis.

700g startej na tarce żółtej lub zielonej cukinii

10g soli

2 duże jajka (lub 3 mniejsze)

4 ząbki czosnku

2 szalotki

50g mleka

180-200g mąki 

spora garść posiekanego koperku

listki oberwane z pół pęczka tymianku

świeżo mielony pieprz

do smaku – płatki chilli

olej roślinny do smażenia

gęsty jogurt (u mnie bałkański) do podania

Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Posyp solą w misce o odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie przepłucz wodą na sicie i dokładnie odciśnij. Do cukinii dodaj jajka, posiekany koperek, listki tymianku, starty czosnek i pokrojoną w piórka szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem i płatkami chilli jeśli lubisz. Dodawaj mąkę partiami – ciasto powinno być gęste. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto. Podawaj z jogurtem skropionym oliwą i oprószonym płatkami chilli.