Placki z cukinii to jedno z najprostszych dań letnich. Wyśmienicie smakują z gęstym jogurtem naturalnym skropionym dobrą oliwą. Pycha. Oto przepis.
700g startej na tarce żółtej lub zielonej cukinii
10g soli
2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
4 ząbki czosnku
2 szalotki
50g mleka
180-200g mąki
spora garść posiekanego koperku
listki oberwane z pół pęczka tymianku
świeżo mielony pieprz
do smaku – płatki chilli
olej roślinny do smażenia
gęsty jogurt (u mnie bałkański) do podania
Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Posyp solą w misce o odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie przepłucz wodą na sicie i dokładnie odciśnij. Do cukinii dodaj jajka, posiekany koperek, listki tymianku, starty czosnek i pokrojoną w piórka szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem i płatkami chilli jeśli lubisz. Dodawaj mąkę partiami – ciasto powinno być gęste. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto. Podawaj z jogurtem skropionym oliwą i oprószonym płatkami chilli.