Szukaj

Podwyższone stężenie kwasu moczowego w surowicy – hiperurykemia

Podwyższone stężenie kwasu moczowego w surowicy – hiperurykemia

Podczas badania kontrolnego krwi oznacza się m.in. stężenie kwasu moczowego. Jego nadmiar w krwi może świadczyć o schorzeniach nerek, a także o obecności innych chorób ogólnoustrojowych. Wysoki poziom kwasu moczowego nie zawsze wywołuje objawy, dlatego to profilaktyczne badania często pozwalają na wykrycie nieprawidłowości. Wyjaśniamy, czym jest kwas moczowy i jakie mogą być przyczyny jego podwyższonego stężenia. 

  

Czym jest kwas moczowy? 

Kwas moczowy powstaje na drodze metabolizmu zasad purynowych, które wchodzą w skład kwasów nukleinowych, m.in. DNA i RNA. Za rozkład kwasu moczowego odpowiada głównie wątroba, natomiast za jego wydalanie układ moczowy. 

Prawidłowy poziom kwasu moczowego w próbce badanej krwi powinien mieścić się w przedziale:

  • dla kobiet 360 μmol/l (6 mg/dl), 
  • dla mężczyzn 400 μmol/l (6,8 mg/dl).

W przypadku osób, u których podejrzewa się wysoki poziom kwasu moczowego można wykonać także jego pomiar w moczu. Wówczas norma wynosi mniej niż 4,8 mmol/l.

 

Przyczyny wysokiego stężenia kwasu moczowego 

Schorzenia nerek to najczęściej wymieniane przyczyny wysokiego stężenia kwasu moczowego. Narządy te odpowiadają za usuwanie zbędnych produktów metabolicznych z organizmu, dlatego zaburzenia ich funkcji powodują odkładanie się kwasu moczowego w krwi, a także w stawach i nerkach. Może to z kolei prowadzić do rozwoju dny moczanowej i kamicy nerkowej.  

Hiperurykemia spowodowana zaburzeniami wydalania kwasu moczowego przez nerki występuje przy niewydolności tych narządów, ale także w przebiegu zatrucia ciążowego. Zdarza się również, że wysokie stężenie kwasu moczowego spowodowane jest jego nadmierną produkcją, która może wynikać z nieprawidłowości, takich jak:

  • dna moczanowa,
  • zaburzenia gospodarki tłuszczowej,
  • glikogenozy (choroby spichrzeniowe).  

Nabyta hiperurykemia rzadko wynika z nadmiaru puryn dostarczanych wraz z dietą, niemniej jednak niektóre pokarmy (głównie czerwone mięso) mogą nieznacznie podnosić jego stężenie w krwi. Do pozostałych przyczyn zalicza się także:

  • niedoczynność tarczycy,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • nadużywanie alkoholu,
  • głodzenie się,
  • radioterapię i chemioterapię,
  • przyjmowanie niektórych leków, np. moczopędnych.