Len dostępny jest w kilku postaciach, wśród których najbardziej znane są nasiona i olej lniany. Każda z nich znajduje szerokie zastosowanie w medycynie ze względu na korzystne właściwości lnu. Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym surowcu i sprawdź, kiedy warto pić len!
Len – co to za roślina?
Len należy do rodziny lnowatych. Znanych jest przeszło 180 gatunków tej rośliny, które występują najczęściej w basenie Morza Śródziemnego. Co ciekawe, aż 6 gatunków lnu rośnie dziko także w Polsce.
Roślina kwitnie krótko wydając niebieskie kwiaty. Najcenniejszą częścią lnu są jednak nasiona, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie, kulinariach i kosmetyce.
Właściwości lecznicze lnu
Len jest powszechnie wykorzystywany w lecznictwie. Swoje liczne właściwości roślina zawdzięcza zawartości związków, takich jak:
- związki odżywcze, głównie białko i węglowodany;
- kwasy tłuszczowe, w tym omega 3;
- liczne minerały, m.in.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan;
- witaminy, np. kwas foliowy, witamina C, E, K oraz witaminy z grupy B;
- antyoksydanty, np. polifenole i sterole roślinne;
- błonnik pokarmowy – frakcja rozpuszczalna i nierozpuszczalna;
- związki śluzowe;
- lignany.
Siemię lniane polecane jest przede wszystkim osobom cierpiącym na chorobę wrzodową. Właściwości powlekające lnu chronią błony śluzowe, a także łagodzą dolegliwości związane m.in. ze zgagą. Ponadto, len wykazuje również korzystne działanie w przypadku schorzeń, takich jak np.:
- zaparcia, biegunki i wzdęcia;
- infekcje górnych dróg oddechowych, zwłaszcza z towarzyszącym bólem gardła;
- wysoki poziom cholesterolu;
- cukrzyca;
- nadciśnienie tętnicze;
- nadwaga.
W jakiej formie przyjmować len?
Nasiona lnu po zmieleniu mają lekko orzechowy smak. Nadają się więc doskonale zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Mogą stanowić dodatek do mięs, sałatek warzywnych, a nawet deserów. Co ważne, można je jeść na surowo. Wówczas stanowią przede wszystkim źródło cennych wartości odżywczych.
Z kolei len mielony nadaje się do przyrządzania napojów. Zalewając len wodą powstaje kleik o wysokiej zawartości związków śluzowych. Te powlekają przewód pokarmowy, łagodząc podrażnienia i wspomagając leczenie m.in. wrzodów. Sposobem na urozmaicenie smaku lnu jest dodatek siemienia lnianego do koktajli owocowych – powstaje wówczas kisiel lniany.
Znany jest także len w postaci oleju. Można go pić po kilka łyżeczek dziennie lub dodawać do sałatek i pieczywa. Olej lniany to bardzo dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie należy go jednak podgrzewać. Wymaga także przechowywania w chłodnym i zaciemnionym miejscu, dzięki czemu przez dłużej zachowuje wartości. W takich samych warunkach warto przechowywać nasiona lnu.