Przepis jaki każdy powinien mieć – prosto, tanio, smacznie czyli bułeczki seniora.
Danie to jest niezwykle proste do przyrządzenia i nie wymaga zbyt dużo pracy ani nie zabiera zbyt dużo czasu, dlatego świetnie pasuje do menu diety seniora.
Prosto, tanio, smacznie czyli bułeczki seniora na ciepło i na zimno.
Dodatkowym atutem dania jest to, że może być spożywane zarówno prosto z piecyka jak i następnego dnia zabierane jako śniadanie do pracy.
Aby wykonać pyszne bułeczki potrzebujemy następujących składników:
- całego kurczaka ( niezbyt dużego, do 1 kg),
- włoszczyznę w formie dowolnej,
- 1 małą cebulę,
- gotowe ciasto drożdżowe lub francuskie,
- dwa serki typu Ostrowia o smaku ziołowym i czosnkowym,
- pęczek szczypiorku i pęczek natki pietruszki.
- 1 jajko,
- suszone oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Z oczyszczonego i umytego kurczaka możemy wykroić piersi i polędwiczki, zostawiając je do wykorzystania do następnych posiłków.
Resztę kurczaka wrzucamy do wody, dodajemy włoszczyznę, cebulę z łupinką dla koloru i gotujemy jak na standardowy rosół.
Dodajemy również, zwyczajowo wykorzystywane do przygotowania tej zupy, przyprawy takie jak sól, pieprz, liście laurowe czy ziele angielskie.
Jak widać przygotowując bułeczki uzyskujemy dodatkowe dania; mięso na kotlety i rosół.
Gdy kurczak stanie się miękki i odchodzi od kości, wyjmujemy go z rosołu i studzimy.
W tym czasie możemy rozwinąć gotowe ciasto na desce i pokroić je w trzy rzędy kwadratów o wielkości mniej więcej 10 x 10 cm.
Następnie należy drobno posiekać połowę pęczka natki pietruszki i połowę pęczka szczypiorku.
W między czasie włączamy piekarnik, który powinien nagrzać się do temperatury około 180 °C.
Obieramy z mięsa ugotowanego kurczaka.
Skórę możemy dać do skonsumowania czworonożnym przyjaciołom.
Mięso drobno szatkujemy.
Do głębokiej miski wrzucamy poszatkowane mięso, dwa opakowania serka Ostrowia o smaku ziołowym i czosnkowym oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
Na kwadraciki ciasta nakładamy po dwie, trzy łyżki gotowej masy i robimy z nich paczuszki, bądź rożki łącząc szczelnie ze sobą przeciwległe rogi kwadratów.
Można również formować bułeczki według własnej wyobraźni i umiejętności.
Bułeczki układamy na blasze do pieczenia, na której uprzednio kładziemy papier do pieczenia.
Gotowe do pieczenia bułeczki smarujemy roztrzepanym całym jajkiem i posypujemy odrobiną suszonego oregano, które nada wspaniałego zapachu wypiekowi.
Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i czekamy aż bułeczki urosną i pięknie się zrumienią.
Bułeczki wspaniale smakują na ciepło podane na przykład do barszczu, ale są również wspaniałym posiłkiem, który można ze sobą zabrać do pracy czy na spacer.
A na następny dzień zostaje jeszcze rosół i antrykoty z piersi kurczaka.