Jesienią i zimą warto doceniać prozdrowotne właściwości jabłek. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać co do tego, że warzywa i owoce są niezwykle wartościowe dla naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, iż najlepszym wyborem są te, które są świeże i nie leżakują zbyt długo. Co za tym idzie warto wybierać produkty sezonowe, gdyż wtedy w ich składzie znajdziemy najwięcej cennych substancji odżywczych. Biorąc pod uwagę pogodę na zewnątrz należy wzmacniać nasz organizm od środka, na wszystkie możliwe, najlepiej w 100 % naturalne, sposoby.
Ze względu na to, iż mamy jesienną porę roku, owocem, który spełni nasze kryteria będzie na pewno – jabłko. Wybór mamy ogromny.
Wśród najbardziej popularnych odmian jabłek możemy wyróżnić:
❖ twarde oraz słodkie, które nadają się na soki lub bezpośrednio do zjedzenia na przykład:
- rubin
- jonagold
- cortland
- lobo
- gala
❖ kwaśne, które idealnie nadają się na przetwory, czy ciasta na przykład:
- antonówka
- szara reneta
Jabłka to produkt bardzo smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, między innymi: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, niacynę oraz minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Mimo, iż lubimy je obierać, warto zjadać je w całości, łącznie ze skórką, gdyż to w niej oraz zaraz pod nią, znajduje się najwięcej substancji odżywczych.
Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym polecane są szczególnie osobom starszym.
Prozdrowotne właściwości jabłek szczególnie ważne są dla osób w starszym wieku.
Do ich zalet możemy zaliczyć:
❖ wspieranie układu sercowo – naczyniowego – ochronę przed zawałem oraz miażdżycą;
❖ wspieranie układu pokarmowego – między innymi zwalczanie biegunki, a dzięki zawartości błonnika także zaparć;
❖ wspieranie wątroby – przyspieszenie jej regeneracji;
❖ ochronę przed wrzodami żołądka oraz rakiem jelita grubego;
❖ pomoc przy niestrawności;
❖ niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być spożywane przez cukrzyków;
❖ wspieranie układu nerwowego, pracy mózgu – poprawa pamięci oraz koncentracji;
❖ pomoc przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali ciężkich oraz zanieczyszczeń z powietrza;
❖ zmniejszanie obrzęków;
Ponadto jabłka świetnie działają na naszą urodę. Sprawiają, że skóra wygląda zdrowiej, jaśniej i bardziej promiennie. Dodatkowo przeciwdziałają jej wiotczeniu oraz tworzeniu się obrzęków lub pajączków.
Korzystajmy więc z okazji i jedzmy dużo jabłek, w każdej postaci !