Szukaj

Pudding z tapioki w dwóch wersjach.

pudding z tapioki w dwóch wersjach

Tapioka to rodzaj kaszy, który wytwarzany jest ze skrobi manioku. To roślina doceniania głównie w Ameryce Południowej, gdzie występuje w codziennej diecie. Tapioka jest lekkostrawna, wykazuje właściwości hipoalergiczne. Te małe kuleczki mają neutralny smak, dlatego w kuchni mogą mieć wszechstronne zastosowanie.

 

Waniliowy pudding z tapioki 

Składniki (2 porcje) :

  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki kuleczek tapioki
  • 2 łyżki syropu z agawy lub ksylitolu
  • laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

Tapiokę wsypać do rondelka i zalać mlekiem kokosowym, przemieszać i odstawić na pół godziny.

Po tym czasie dodać ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i zagotować. Gotować na małym ogniu do czasu, aż kuleczki zrobią się przeźroczyste i miękkie (około 15 minut).

Gotową tapiokę przelać do miseczek i odstawić do przestygnięcia.

Podajemy z ulubionymi owocami np. z borówkami lub świeżym mango, zblendowanym na mus.

 

Pudding z tapioki – wersja czekoladowa z musem malinowym

Składniki (2 porcje):

  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki kuleczek tapioki
  • 50g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego
  • laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka świeżych malin

Przygotowanie:

Tapiokę wsypać do rondelka i zalać mlekiem kokosowym, przemieszać i odstawić na pół godziny.

Po tym czasie dodać ziarenka z laski wanilii, ksylitol i zagotować. Gotować na małym ogniu do czasu, aż kuleczki zrobią się przeźroczyste i miękkie (około 15 minut). Czekoladę połamać na drobniejsze kawałki i dodać do gotującej się tapioki, mieszać do rozpuszczenia.

Gotową tapiokę przelać do miseczek i odstawić do przestygnięcia.

W międzyczasie możemy przygotować mus ze świeżych malin, którym polejemy deser.

Umyte maliny przekładamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach powinniśmy uzyskać gotowy sos. Można go przetrzeć przez sitko, jeśli przeszkadzają nam pestki malin.

Po lekkim przestudzeniu gotowym sosem polewamy deser z tapioki.

Smacznego!