Ponieważ sezon na śliwki akurat jest w pełni, warto pokusić się o przygotowanie wspaniałego deseru, jakim z pewnością będzie pyszne ciasto ze śliwkami.
Można wykonać je w bardzo prosty sposób i będzie doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty, gdy odwiedzą nas weekendowi goście. A na dodatek warto pamiętać, że śliwki świetnie regulują pracę jelit i zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów.
Pyszne ciasto ze śliwkami wykonamy posiadając następujące składniki:
- 6 jaj,
- 3/4 szklanki cukru białego najlepiej pudru lub drobno ziarnistego,
- 3/4 szklanki oleju najlepiej rzepakowego,
- 2 szklanki mąki krupczatki lub szymanowskiej,
- 1łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ kg śliwek łatwo odchodzących od pestek.
Delikatnie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy piana jest już prawie gotowa, zaczynamy dodawać do niej, po łyżce, cukier. Cały czas ubijając całość, dodajemy żółtka oraz olej. Jako ostatnią wsypujemy również partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Teraz wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Na wierzchu wyrównanej powierzchni ciasta układamy umyte, pozbawione pestek oraz pokrojone w połówki lub ćwiartki śliwki, miąższem do góry. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Gdy już się ładnie zarumieni wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto można podawać pokrojone w kawałki z odrobiną bitej śmietany jako doskonałe uzupełnienie kawy bądź herbaty.