Szukaj

Pyszny weekendowy deser truskawkowy

Pyszny weekendowy deser truskawkowy

Zrobiło się bardzo ciepło a na straganach pojawiły się pierwsze truskawki, więc warto to wykorzystać i zrobić pyszny weekendowy deser truskawkowy.

Czujemy się uwolnieni od wyrzutów sumienia, gdy może delektować się wspaniałym smakiem deseru, jednocześnie mając świadomość, że jest on lekkostrawny i zdrowy. W proponowanym deserze znajdą się dwa wartościowe dla zdrowia składniki. Są nimi truskawki oraz banany.

Truskawki są bogatym źródłem witamin i pektyn. Zalecane są dla osób, które cierpią na problemy zdrowotne związane ze złym funkcjonowaniem wątroby lub nerek, ale również dla reumatyków. Truskawki wspierają pracę serca, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego. Fruktoza znajdująca się w truskawkach ma niski indeks glikemiczny, więc diabetycy mogą śmiało jeść truskawkowe desery. Owoce te powinny znaleźć się w diecie wszystkich osób dbających o zgrabną sylwetkę, ponieważ zdecydowanie poprawiają perystaltykę jelit.

Na pyszny weekendowy deser truskawkowy zawsze są chętni

Banany to przede wszystkim cenny dla pracy serca, mózgu i mięśni potas. Owoce te zawierają oprócz tego witaminę A, żelazo, fosfor oraz naturalne cukry. Wspomagają układ krążenia i procesy myślowe. Zapobiegają zaparciom i wspierają prawidłowe trawienie.

Do wykonania deseru potrzebne będą następujące składniki:

  • 30 dag truskawek ( mogą być świeże, ale również mrożone)
  • 2-3 banany
  • 15 dag bezików
  • serek mascarpone ( opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe, czekoladowe (opcjonalnie)

 

Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy szypułek. Jeśli dysponujemy mrożonymi, rozmrażamy je. Owoce wkładamy do miksera lub wysokiego naczynia, jeśli posiadamy tylko blenderem. Obieramy ze skórek banany i tniemy je na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy również do naczynia z truskawkami. Wszystko razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. W szklanych pucharkach, miseczkach lub szklankach układamy na dnie pokruszone beziki. Do tak przygotowanych naczyń wlewamy zmiksowaną, gęstą masę. Na wierzchu możemy położyć łyżeczkę serka mascarpone i delikatnie posypać go wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Całość będzie wyglądała pięknie, jeśli zostanie ozdobiona połówką truskawki lub liściem świeżej, zielonej mięty.

Taki deser nie tylko wspaniale smakuje, ale również doskonale wpływa pro zdrowotnie na nasz organizm.