Szukaj

Risotto z grzybami leśnymi

risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi to danie odpowiednie na tę porę roku.

Odpowiednie również dla seniorów i ich opiekunów, ponieważ w swojej podstawowej wersji wykonanie risotto nie powinno zajęć więcej czasu niż 30 minut.

Lekkość dania i konsystencja powodują, że świetnie pasuje do diety seniora.

Na pewno trzeba jednak pilnować gotowania, ponieważ risotto wymaga mieszania od początku do końca przygotowywania tego dania.

Risotto z grzybami leśnymi to wspaniałe danie zarówno na obiad jak i na kolację.

Co jest niezbędne, by wykonać to wykwintne danie?

  •         specjalny ryż do risotto np. arborio, ilość w zależności od ilości osób ( dwie osoby – dwie szklanki)
  •         1 cebula bądź 2-3 szalotek,
  •         bulion grzybowy lub warzywny ( zrobiony samodzielnie, bądź po prostu rozprowadzona w ciepłej wodzie kostka bulionowa), powinien być ciepły,
  •         Leśne grzyby ( dowolne, mogą być również pieczarki) 25 dag,
  •         Tymianek ( najlepiej doniczkowy, ale dobrze się sprawdzi również suszony),
  •         Parmezan starty,
  •         Olej rzepakowy, masło,
  •         Białe wytrawne wino (opcjonalnie),
  •         Sól, pieprz do smaku.

Na początku należy przesmażyć na maśle oczyszczone i pokrojone grzyby z dodatkiem soli, pieprzu oraz tymianku i odstawić je, by czekały na swoją kolej.

Następnie na rozgrzanym tłuszczu na patelni (trochę oleju i trochę masła), zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę lub szalotki.

Do tak przygotowanej podstawy wsypać dobrze wypłukany i odsączony ryż i bardzo dokładnie, lecz delikatnie obydwa składniki wymieszać.

Kolor ryżu w trakcie gotowania powinien zacząć przechodzić z białego w przezroczysty.

Następny krok to dodanie wina. Ten dodatek nie jest konieczny, ale zdecydowanie poprawia smak potrawy. Wystarczy pół szklanki.

Nadal oczywiście należy wszystko dokładnie mieszać na wolnym ogniu.

Gdy wino odparuje należy dodawać pomału, małymi ilościami ciepły bulion, nadal mieszając potrawę, która powinna nabierać konsystencji kremowej.

1 szklanka ryżu pochłania mniej więcej 3 szklanki bulionu.

Jeśli risotto robi się za słone od bulionu należy dolać trochę gorącej wody do uzyskania odpowiedniego smaku.

Ryż należy mieszać wolno i delikatnie, nie pozwalając mu przywierać do dna.

Ryż w ugotowanym dobrze risotto powinien być lekko twardawy a całość powinna być kremowa.

Do tak przygotowanego ryżu dodajemy na koniec wcześniej przesmażone grzyby i po delikatnym wymieszaniu podajemy danie na talerzu posypane odrobiną startego parmezanu i ozdobione łodyżką świeżego tymianku.

Do włoskiej potrawy można podać polski akcent w postaci zdrowej surówki z kiszonej kapusty.