Przygotowanie sosu
Cztery cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na ¾ szklanki oleju. Dodać ½ kg marchewki, 15dag selera i pietruszki starte na grubej tarce. Połączyć całość z ½ łyżeczką soli, 1/2łyżeczki jarzynki, ½ łyżeczki pieprzu, Do tego dołożyć 3,5 łyżki cukru i 10 goździków. Wszystkie składniki zalać ¼ litra wody i dusić do jej wyparowania, czyli ok. 20 minut. Zakwasić 6 łyżkami octu winnego i dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Jeden kilogram dowolnej ryby (morszczuk czy mintaj) przyprawić solą i posypać przyprawą do ryb. Po usmażeniu rybę połączyć z warzywami. Ryby panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju. Ryba tak przyrządzona smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło.