Szukaj

Sałatka z winogronami

sałatka z winogronami

Gdy na zewnątrz panuje iście jesienna aura o wiośnie przypomni sałatka z winogronami.

Dzięki niej nabierzemy nowej energii, co z pewnością wpłynie na nasz nastrój.

Ważne jest, aby posiłki seniorów były nie tylko lekkie, ale zawierały dużą ilość witamin i składników mineralnych.

Sałatka z winogronami to zdrowie na talerzu.

Składniki do wykonania sałatki:

  • 2 garście świeżej rukoli
  • 2 garście świeżej roszponki
  • kiść czerwonych winogron
  • ser pleśniowy typu gorgonzola
  • tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
  • seler naciowy
  • dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
  • paczka chipsów z suszonych owoców od Crispy Natural – Chrup ANANASA
  • prażone migdały

Przygotowanie:

Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania.

Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia.

Wykładamy ją na talerz po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka.

Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki.

Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego.

Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Sałatka gotowa!

Składniki sałatki są niezwykle wartościowe, począwszy od zielonych sałat, przez ciemne winogrona, tuńczyka, seler naciowy, cytrynę i miód a skończywszy na migdałach.

Każdy z tych składników dostarcza do organizmu cennych witamin i minerałów, antyoksydantów i wartościowych olejów.

W połączeniu z serem, którego składnikami są wapń i białko sałatka tworzy bardzo wartościowy posiłek.

Tak przygotowana sałatka z pewnością zaskoczy nasze kubki smakowe, a dzięki połączeniu warzyw i owoców jest ona nie tylko smaczna, ale także bogata w witaminy.