Gdy na zewnątrz panuje iście jesienna aura o wiośnie przypomni sałatka z winogronami.
Dzięki niej nabierzemy nowej energii, co z pewnością wpłynie na nasz nastrój.
Ważne jest, aby posiłki seniorów były nie tylko lekkie, ale zawierały dużą ilość witamin i składników mineralnych.
Sałatka z winogronami to zdrowie na talerzu.
Składniki do wykonania sałatki:
- 2 garście świeżej rukoli
- 2 garście świeżej roszponki
- kiść czerwonych winogron
- ser pleśniowy typu gorgonzola
- tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
- seler naciowy
- dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
- paczka chipsów z suszonych owoców od Crispy Natural – Chrup ANANASA
- prażone migdały
Przygotowanie:
Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania.
Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia.
Wykładamy ją na talerz po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka.
Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki.
Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego.
Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Sałatka gotowa!
Składniki sałatki są niezwykle wartościowe, począwszy od zielonych sałat, przez ciemne winogrona, tuńczyka, seler naciowy, cytrynę i miód a skończywszy na migdałach.
Każdy z tych składników dostarcza do organizmu cennych witamin i minerałów, antyoksydantów i wartościowych olejów.
W połączeniu z serem, którego składnikami są wapń i białko sałatka tworzy bardzo wartościowy posiłek.
Tak przygotowana sałatka z pewnością zaskoczy nasze kubki smakowe, a dzięki połączeniu warzyw i owoców jest ona nie tylko smaczna, ale także bogata w witaminy.