Okres przed Świętami Bożego Narodzenia i same Święta to sezon na włoskie orzechy.
Właśnie w tym czasie sięgamy po nie najczęściej. Wtedy są wyjątkowo smaczne i często używane szczególnie jako dodatek do świątecznych ciast .
Orzechy włoskie to nie tylko pyszna przekąska, ale również źródło ogromnych wartości leczniczych. Warto je kupować i spożywać przez cały rok.
Od niepamiętnych czasów nalewka na orzechach włoskich była wykorzystywana w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego. Jest skuteczna między innymi dlatego, że orzech włoski ma działanie bakteriobójcze. Silnie działa nawet na bakterie paciorkowca, duru brzusznego, czerwonki i gronkowca. Nawet odporne na antybiotyki szczepy bakterii są wrażliwe na składniki orzecha. To silny i naturalny antybiotyk, który nie powoduje skutków ubocznych.
Sezon na orzechy włoskie to najlepszy czas na wzmocnienie odporności organizmu z ich pomocą.
Orzech włoski wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Działa także przeciwkrwotocznie, grzybobójczo i ściągająco na błony śluzowe. Orzech włoski jest kaloryczny z powodu dużej zawartości tłuszczy, ale jednocześnie skutecznie poprawia proces trawienia. Orzechy mają właściwości obniżające ciśnienie i zmniejszające poziom złego cholesterolu. Z orzecha włoskiego wykonuje się napary i nalewki, doskonale pomagające w leczeniu zatruć, nieżytów przewodu pokarmowego, owrzodzeń i biegunki bakteryjnej. Hamują również przy krwawienia w przewodzie pokarmowym. Z liści orzecha włoskiego również wykonywane są napary pomocne w leczeniu cukrzycy i krzywicy. Działają one niwelująco na pasożyty, występujące w przewodzie pokarmowym.
Napary i wywary z orzecha włoskiego i jego liści czy łupin są nie tylko stosowane wewnętrznie, ale również zewnętrznie pomocniczo przy trądziku, żylakach czy nadmiernej potliwości stóp. Działają hamująco na proces zapalenia ropnego. Aby wykonać samodzielnie wywar z liści orzecha włoskiego trzeba najpierw:
- rozdrobnić liście orzecha włoskiego
- zalać je wrzącą wodą i gotować, doprowadzając do wrzenia,
- odstawić na 5 minut z ognia.
Gdy już jest chłodny trzeba pić pół szklanki naparu trzy razy dziennie przed posiłkami.
W liściach orzecha ukryte jest mnóstwo witamin takich jak B1, B2, C, K, PP, oraz flawonoidów i soli mineralnych. Zawierają one również kwasy organiczne, 10% garbników elagowych, karotenoidy, olejki eteryczne, beta karoten. Orzechy włoskie to bogate źródło witaminy E ( 22 mg na 100 gram).
Młode orzechy, pojawiające się na początku października są mniej kaloryczne i wspaniale smakują jako deser, podane zatopione w miodzie.
W zamierzchłych czasach nalewka z niedojrzałych owoców orzecha włoskiego służyła do odstraszania owadów od bydła oraz była powszechnym lekiem na zatrzymanie biegunki.
Najlepsze orzechy są oczywiście te w łupinach. Orzechy włoskie sprzedawane w torebkach foliowych mogą być zepsute.
Orzechy włoskie z powodzeniem są również wykorzystywane w kosmetyce.
Warto wykorzystać ten świąteczny czas, by podbudować swoje zdrowie z pomocą orzechów włoskich.