Siemię lniane jest często stosowanym środkiem osłonowym przy refluksie. Niska cena nasion lnu oraz łatwość przyrządzenia sprawia, że siemię jest popularne i dla wielu niezastąpione w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych. Nie każdy wie jednak, że jego właściwości lecznicze mają o wiele szerszy zasięg, a nieodpowiednie stosowanie może zadziałać w sposób przeciwny do zamierzonego.
Właściwości siemienia lnianego
Siemię lniane zawiera śluzy, które uwalniają się po napęcznieniu nasion. Po wypiciu naparu lub odwaru z siemienia lnianego związki śluzowe tworzą cienką warstwę ochronną w przewodzie pokarmowym. Żołądek i przełyk stają się dzięki temu mniej wrażliwe na działanie kwasów żołądkowych, co zmniejsza dolegliwości związane z chorobami takimi jak refluks, wrzody, nieżyt żołądka.
Siemię lniane – pozostałe działania
Siemię lniane poza związkami śluzowymi zawiera wiele witamin, mikroelementów i wartościowych związków, np.: białko, błonnik, żelazo, cynk, wapń, witaminy z grupy B, witaminy A i E, kwas foliowy, magnez, potas, sód. Ze względu na zawartość m.in. błonnika siemię lniane przyśpiesza trawinie i działa przeciw zaparciom.
Na szczególną uwagę zasługuje jednak bardzo wysoka zawartość kwasów omega 3. Właśnie z tego względu z nasion lnu wyciska się na zimno olej lniany – najbogatsze źródło kwasów omega 3.
Dzięki kwasom tłuszczowym siemię lniane obniża poziom cholesterolu, a tym chroni układ krwionośny. Może więc być stosowane profilaktycznie lub wspomagająco przy chorobach wynikających z wysokiego poziomu cholesterolu, takich jak: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu.
Ponadto odpowiednia ilość kwasów omega 3 poprawia krążenie, co usprawnia pamięć i koncentrację, wpływa pozytywnie na błyskotliwość umysłu, a tym samym zmniejsza ryzyko demencji starczej. Te oraz inne związki zawarte w siemieniu lnianym są silnymi antyoksydantami. Siemię lniane może więc mieć działanie antynowotworowe.
Jak stosować siemię lniane?
Jeśli zależy nam na działaniu osłonowym, należy przyrządzać napar lub odwar z siemienia lnianego. Pozyskane w ten sposób śluzy pomogą w przypadku dolegliwości takich jak:
• wrzody,
• refluks,
• zaburzenia trawienia,
• zaparcia.
Napar z siemienia lnianego – 2 łyżeczki nasion zalewamy szklanką ciepłej wody i pozostawiamy do zgęstnienia, przecedzamy.
Odwar z siemienia lnianego – 2 łyżeczki nasion gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i przecedzamy.
Uwaga! Należy pamiętać, aby w trakcie stosowania siemienia lnianego pić dużo wody, zwłaszcza w przypadku zaparć. Siemię lniane bez dużej ilości wody może nie tylko nie usunąć zaparć, ale dodatkowo je nasilić. Przy odpowiednim stosowaniu siemię lniane wykazuje właściwości regulujące pracę przewodu pokarmowego, może więc być stosowane zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach.
Siemię lniane na surowo
Jeśli nie mamy problemów z wyżej wymienionymi dolegliwościami i chcemy stosować siemię lniane jedynie profilaktycznie lub uzyskać inne jego właściwości, powinniśmy zrezygnować z podgrzewania nasion. Ciepła woda wyzwala związki śluzowe, może jednak osłabiać działanie kwasów omega 3, odpowiedzialnych za większość właściwości leczniczych siemienia lnianego. Również z tego powodu olej lniany spożywa się jedynie na zimno, nie można go w żaden sposób podgrzewać, smażyć, czy nawet pozostawiać na słońcu.
Można jeść nasionka lnu na surowo, jednak wcześniej należy je zmielić. Po odpowiednim przygotowaniu świeżo zmielone nasiona można dodawać do porannych płatków zbożowych, posypywać nimi sałatki warzywne, czy mieszać z jogurtem.
Łatwym i szybkim rozwiązaniem jest mielone siemię lniane. Jednak siemię poddawane fabrycznej obróbce szybko wietrzeje i traci część wartości leczniczych. Warto poświęcić kilka minut więcej i mielić siemię bezpośrednio przed użyciem. Należy pamiętać o przechowywaniu w szczelnie zamkniętym pojemniku.