Składniki: ½ kg śledzi solonych, 1 ogórek kiszony, 1 marchew, 3 łyżki oleju
Zaprawa octowa: 1/8 litra wody, 1/8 litra octu, 3 łyżki oliwy, średnia cebula, 1 liść laurowy, 3-5-ziaren pieprzu, 1/2 dag soli,1/2 dag cukru.
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, sprawić z mleczka (wypatroszyć). Wodę z solą i cukrem zagotować razem z warzywami i przyprawami, połączyć z octem.
Śledzie odcisnąć z wody, zdjąć skórę, odfiletować, obrać z ości, podzielić na połówki. Na każdą połówkę śledzia nałożyć po talarku marchwi i ogórka kiszonego. Zwinąć ciasno i spiąć na końcach wykałaczką. Ułożyć w słoju i zalać zaprawą octową. Przyrządzić sos z mleczka. Wymoczone i obrane mleczko przetrzeć na sicie, a potem wymieszać z oliwą i połączyć z zaprawą z octu, przyprawić cukrem i solą do smaku. Zalać sosem śledzie ułożone w słoiku. Słój zakryć pergaminem. Śledzie przechowywać w chłodnym miejscu, można je tak przechowywać do 10 dni.