Szukaj

Słoneczne dania na chłodne dni

Słoneczne dania na chłodne dni

Jesień przynosi ze sobą wiatr i deszcz a wtedy najlepsze są słoneczne dania na chłodne dni.

Z nastaniem jesieni zapadamy w jakąś nostalgię, smutek, tęsknotę za latem, choć tego roku znowu upałami dało się ono nam we znaki.

Trochę słońca możemy jednak zawsze odnaleźć we wspaniałej włoskiej kuchni, która już swoimi kolorami nastraja nas pozytywnie do życia.

Słoneczne dania na chłodne dni to dwie potrawy, które wniosą do domów seniorów powiew włoskiego lata.

Słońce mają ukryte swoich składnikach, barwach i zapachach.

Dwa dania pełne słońca i radości życia, jaką mają Włosi na pewno poprawią nastrój i wzbogacą dietę starszych osób.

Sałatka Caprese a na deser wspaniałe włoskie pomarańczowe ciasto ryżowe. Buon appetito !

Składniki Sałatki Caprese to :

  •         1  serek  mozzarella
  •         1  duży  pomidor
  •         sałata roszponka lub inna
  •         ok. 10 listków świeżej bazylii
  •         sos balsamiczny
  •         własnej roboty pesto bazyliowe

Przepis na pesto bazyliowe własnej roboty

  •          1 pęczek świeżej bazylii
  •          1 ząbek czosnku
  •          1/4 szklanki suszonych  pomidorów
  •          1/2 szklanki oliwek zielonych
  •          1/4 szklanki orzechów włoskich ( mogą być młode)
  •          2-3  łyżki oliwy
  •          sól, pieprz do smaku

Listki bazylii, obrany czosnek, pomidory, oliwki i orzechy zalewamy oliwą i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Powstałą pastę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przekładamy do zakręcanego słoika.

Pesto możemy jeść, jako pastę do smarowania pieczywa, jako dodatek do sałatek.

Świetnie smakuje również, jako dodatek do różnego rodzaju makaronów lub do dań z pieczonym drobiem.

Wracamy do sałatki i na półmisku rozrzucamy niewielką ilość umytej i wysuszonej sałaty.

Kroimy w cienkie plastry mozzarellę i układamy ją na liściach sałaty.

Następnie kroimy umytego pomidora, pozbawiając go naturalnie twardego środka.

Plastry pomidora układamy pomiędzy plastrami mozzarelli.

Teraz bierzemy naszej roboty pesto i nakładamy jego małe porcje w różnych miejscach półmiska.

Następnie robimy ozdobne zygzaki sosem balsamicznym i sałatka gotowa do podania.

A na deser włoskie, pomarańczowe ciasto ryżowe.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta to:

  •          1,7 litra mleka
  •          1  laska wanilii
  •          1/2 cytryny
  •          200 g cukru
  •          300 g ryżu na risotto
  •          5  jajek
  •         40 g rodzynek
  •         50 ml likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
  •         1 pomarańcza1 op. śmietany 30 %

Nastawiamy temperaturę w piekarniku na 180°C.

Potrzebna będzie tortownica o średnicy 24cm, którą wykładamy ją papierem do pieczenia.

Do dużego garnka wlewamy mleko, dodajemy ziarna ze środka laski wanilii, skórkę otartą z cytryny, cukier i gotujemy na gazie mieszając.

Dodajemy wypłukany, osuszony ryż i gotujemy wszystko na średnim ogniu, mieszając przez około 20-25 minut, aż ryż wchłonie mleko i będzie miał kremową konsystencję.

Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy ostygnąć masie.

W innym naczyniu mieszamy oddzielone żółtka jajek i likier lub sok pomarańczowy do momentu uzyskania kremowej masy.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do ostudzonego ryżu dodajemy kremową masę jajeczną i delikatnie mieszamy.

Następnie dodajemy rodzynki i ubite białka nadal delikatnie wszystko mieszając

Całość przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C) na około jedną godzinę.

Zrumienione ciasto podajemy ciepłe lub zimne z bitą śmietaną lub bez, ozdobione plasterkiem świeżej pomarańczy.