Szukaj

Słoneczny sernik na pierwsze wiosenne dni

Słoneczny sernik na pierwsze wiosenne dni

W marcu, jak w garncu a kwiecień plecień, więc jeszcze musimy poczekać na słońce i ciepło, dlatego warto sobie upiec słoneczny sernik na pierwsze wiosenne dni.

Proste składniki, które na pewno znajdziemy w szafce, w kuchni czy w kredensie i bardzo łatwy przepis sprawiają, że taki deser będzie często gościł na naszym stole. Oczywiście nie zapominajmy o wyjątkowym smaku, którego urokowi ulegnie z pewnością każda osoba. Coś słodkiego i prostego do wykonania będzie doskonałym ratunkiem, gdy wpadnie z niezapowiedzianą wizytą rodzina, znajomi  lub sąsiadka.

Gdy za oknem zima jeszcze walczy z wiosną, słoneczny sernik na pierwsze dni wiosny, będzie odpowiednim deserem.

Tak niewiele potrzeba, by na naszym stole zagościł pyszny deser. Mało składników i niezwykle prosty proces wykonania, to recepta na smakołyk, który będziemy umieli zawsze przyrządzić w razie nagłej potrzeby.

Jakie produkty są potrzebne, by upiec to wspaniałe ciasto?

  • 120 gramów białej czekolady czyli trochę ponad jedną tabliczkę,
  • 120 gramów serka śmietankowego,
  • 3 jajka,
  • cukier puder.

Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gdy nieco ostygnie dodajemy do niej opakowanie serka.

Oddzielamy białka jajek od żółtek. Żółtka dodajemy do czekolady wymieszanej z serkiem. Wszystko razem dobrze mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Ubite białka powoli dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Formę do ciasta lub tortownicę smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelewamy gotową masę serową. Całość wkładamy do nagrzanego do 170 stopni Celcjusza piekarnika. Pieczemy 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celcjusza i znowu pieczemy przez 15 minut. Gdy ciasto zarumieni się wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w piecyku na kolejne 15 minut. Gdy już dobrze ostygnie posypujemy je dyskretnie cukrem pudrem.

Najsmaczniejsze będzie na następny dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Deser można podawać z odrobiną kwaśnej konfitury na przykład z czarnej porzeczki, wiśni lub aronii.

Smacznego i …słonecznego!