Szukaj

Świąteczne wiosenne śniadanie

Świąteczne wiosenne śniadanie

Już niedługo świętujemy Wielkanoc, warto więc pomyśleć jak przygotować świąteczne wiosenne śniadanie.

Jak świętować Wielkanoc?

Można zdecydować się na tradycyjne obfite śniadanie przy rodzinnym stole, ale można też podać je w formie bufetu. Jeśli pogoda zachęca do wyjścia, można rozłożyć stół piknikowy i zorganizować spotkanie przy grillu.

Wspaniała pieczona szynka, jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, żurek, sernik i babki, wszystko to kojarzy się nam ze świętami Wielkanocnymi, Ale można spróbować przecież czegoś nowego, ponieważ Święta Wielkanocne nie narzucają tak surowych reguł kulinarnych jak Boże Narodzenie.

Świąteczne wiosenne śniadanie to okazja do spotkania przy rodzinnym stole

Miła odmianą na pewno będzie garnek zapieczonych ziemniaków pod beszamelem i serem lub ciasto cytrusowe przekładane śliwkowymi powidłami. Tort kokosowy z kremem cytrynowym pięknie ozdobi wielkanocny stół.

Eleganckie menu nie musi być skomplikowane i trudne do wykonania. Wiele prac można wykonać wcześniej, takich jak marynowanie mięsa czy pieczenie ciasta. Wcześniej można również zadbać o napoje. Wyjątkowo smaczne i orzeźwiające są chłodzone herbaty owocowe.
Wielkanoc jest zwolniona z formalnego menu. Wykonanie kluczowych potraw można więc zaplanować tak, by w niedzielę wielkanocną jedyną czynnością, jaką trzeba zrobić, było usiąść i zrelaksować się! .

Proste menu uzupełnione znanymi składniki, ale w nowy sposób nie zajmie dużo czasu. Po wizycie w kościele wystarczy wyłożyć zamarynowanego kurczak na grill a szparagi pod beszamelem wsunąć do pieca na 20 minut, szpinak świeży w liściach wymieszać z pokrojonymi w talarki truskawkami, polać winegretowym sosem i posypać płatkami migdałów, nalać chłodnej herbaty owocowej do szklanek z plasterkami cytryny i Wielkanocny, elegancki obiad jest błyskawicznie gotowy, dzięki wstępnym przygotowaniom.

Wielkanoc wypada zawsze na przednówku, dlatego należy ostrożnie dodawać do świątecznego menu nowalijki, które zawierają w swoim składzie mnóstwo chemii.

Na Wielkanocnym stole króluje jajko, dlatego warto pokusić się o wymyślenie nowych potraw z jego udziałem. Pastą z jajek na twardo można wspaniale faszerować pomidory lub pieczarki, które następnie można zapiekać pod serem z odrobiną tymianku.

Wielkanoc wita nas zielenią i słońcem po smutnej zimie, dlatego najważniejszy w te święta nie powinien być zastawiony suto stół a po prostu rodzinny spacer. Warto o tym pamiętać!