Tarta orkiszowa z mięsem – to jak twierdzi magazyn-kuchnia.pl – pożywne, pyszne idealne na przyjęcie, kolację i na zimno na pikniku. Palce lizać!
Ciasto:
200 g mąki orkiszowej typ 2000
100 g zimnego masła
1 jajo
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
200 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 pomidor
1 cebula
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 puszku kurkurydzy
1/2 łyżeczka chili
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
ser żółty
śmietana 18% ok. 1/2-3/4 szklanki
2 jaja
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek do którego wbijamy całe jajo, solimy, dodajemy proszek do pieczenia, rozmaryn a na brzegach układamy kawałki masła. Całość zarabiamy nożem. Krojąc, szatkując aż składniki stworzą coś na kształt kruszonki. Szybko zagniatami i formujemy okrągły placek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce. W czasie gdy ciasto leżakuje przygotowujemy farsz (przepis niżej). Po pół godzinie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na wielkość formy do tart i wykładamy nim szczelnie. Widelcem nakłuwamy gęsto i nakładamy farsz.Cebulkę szatkujemy drobno, wrzucamy na rozgrzaną oliwą i dusimy. Dodajemy mięso i całość smażymy. Pomidora kroimy w kostkę i razem z kukurydzą dorzucamy do mięsa. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i rozmarynem. Jaja dokładnie łączymy ze śmietaną. Na przygotowane ciasto rozkładamy farsz mięsny i zalewamy go masą jajeczną. Pieczemy w piekraniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 30-40 minut, aż nabierze ładnego, złocistego koloru. Podajemy na ciepło lub zimno.