Szukaj

Tarta orkiszowa z mięsem

Tarta orkiszowa z mięsem – to jak twierdzi magazyn-kuchnia.pl – pożywne, pyszne idealne na przyjęcie, kolację i na zimno na pikniku. Palce lizać!

Ciasto:

200 g mąki orkiszowej typ 2000

100 g zimnego masła

1 jajo

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

200 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

1 pomidor

1 cebula

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 puszku kurkurydzy

1/2 łyżeczka chili

1/2 łyżeczki kurkumy

sól, pieprz

ser żółty

śmietana 18% ok. 1/2-3/4 szklanki

2 jaja

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek do którego wbijamy całe jajo, solimy, dodajemy proszek do pieczenia, rozmaryn a na brzegach układamy kawałki masła. Całość zarabiamy nożem. Krojąc, szatkując aż składniki stworzą coś na kształt kruszonki. Szybko zagniatami i formujemy okrągły placek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce. W czasie gdy ciasto leżakuje przygotowujemy farsz (przepis niżej). Po pół godzinie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na wielkość formy do tart i wykładamy nim szczelnie. Widelcem nakłuwamy gęsto i nakładamy farsz.Cebulkę szatkujemy drobno, wrzucamy na rozgrzaną oliwą i dusimy. Dodajemy mięso i całość smażymy. Pomidora kroimy w kostkę i razem z kukurydzą dorzucamy do mięsa. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i rozmarynem. Jaja dokładnie łączymy ze śmietaną. Na przygotowane ciasto rozkładamy farsz mięsny i zalewamy go masą jajeczną. Pieczemy w piekraniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 30-40 minut, aż nabierze ładnego, złocistego koloru. Podajemy na ciepło lub zimno.