choroby przyzębia

 
 

Składniki pożywienia chroniące przez chorobami zębów i dziąseł

Składniki pożywienia chroniące przez chorobami zębów i dziąseł

Choroby przyzębia są wynikiem zachwiania równowagi między możliwościami obronnymi organizmu a bakteriami płytki nazębnej. Choroby te dotyczą ozębnej, okostnej, kości wyrostka zębodołowego oraz dziąsła. Procesy zapalne przejawiają się jako zaczerwienienie, obrzęk i pojawianie się krwawienia z dziąseł podczas szczotkowania zębów. Z czasem dochodzi do obniżania się dziąseł, destrukcji przyczepu łącznotkankowego i rozchwiania zębów, a w konsekwencji do samoistnego ich wypadania. Bakterie płytki nazębnej mogą osłabiać układ odpornościowy człowieka oraz mogą prowadzić do zwiększonego ryzyka rozwoju chorób ogólnoustrojowych, takich jak choroby układu sercowo- naczyniowego, cukrzyca, osteoporoza, udar mózgu, wewnątrzszpitalne zapalenia płuc.Czytaj dalej