Szukaj

Co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych?

O ile wszyscy zdajemy sobie sprawę z wpływu palenia tytoniu i stosowania bogatoenergetycznej diety na ryzyko rozwoju miażdżycy, o tyle nie każdy wie, że nieprawidłowe nawyki żywieniowe, zbyt krótki czas snu i uboga higiena jamy ustnej również może przyczynić się do wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Higiena jamy ustnej Nieleczone choroby przyzębia prowadzą do stanów zapalnych, które […]

Składniki pożywienia chroniące przez chorobami zębów i dziąseł

Składniki pożywienia chroniące przez chorobami zębów i dziąseł

Choroby przyzębia są wynikiem zachwiania równowagi między możliwościami obronnymi organizmu a bakteriami płytki nazębnej. Choroby te dotyczą ozębnej, okostnej, kości wyrostka zębodołowego oraz dziąsła. Procesy zapalne przejawiają się jako zaczerwienienie, obrzęk i pojawianie się krwawienia z dziąseł podczas szczotkowania zębów. Z czasem dochodzi do obniżania się dziąseł, destrukcji przyczepu łącznotkankowego i rozchwiania zębów, a w […]