dania mięsne

 
 

Pasztet drobiowo-warzywny

Pasztet drobiowo-warzywny do doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw pozostałych z rosołu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i mamy pewność, że nic się nie zmarnuje. Taki pasztet możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.   Składniki: około 500-600g mięsa z udka z indyka lub kurczaka (lub innego mięsa pozostałego z rosołu) około 500g warzyw z rosołu ( u nas była to marchew, pietruszka, seler) łyżka koncentratu pomidorowego 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka pietruszki lubCzytaj dalej


Pieczone udka z warzywami

To kolejna propozycja na szybki i efektowny obiad dla całej rodziny. Za każdym razem możemy zmieniać wersje smakowe, według własnych upodobań. Wybierajmy warzywa, które mamy akurat w lodówce np. pietruszkę, buraczki, seler, kukurydzę, pieczarki, pomidorki koktajlowe, sprawdzi się tu nawet brukselka! To pomysł na obiad, który właściwie robi się sam, wrzucamy wszystkie składniki do naczynia, piekarnik zrobi za nas resztę. Efekt zaskoczy wszystkich domowników! Danie przygotowujemy w brytfance lub w innym naczyniu żaroodpornym z pokrywką.   Składniki (2 porcje): 2 udka z kurczaka 2 marchewki 4 ziemniaki 1/2 paczki mrożonegoCzytaj dalej