Szukaj

Wpływ roślin strączkowych na zdrowie człowieka

Do roślin strączkowych zaliczamy fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę, bób, soję. Wszystkie wymienione produkty są bogatym źródłem białka roślinnego, witamin oraz minerałów. Rośliny strączkowe zawdzięczają swoje przeciwnowotworowe działanie obecności inhibitorów proteaz. Proteazy to enzymy kryjące się w tkance łącznej organizmu ludzkiego. Nadzorują one procesy kształtowania się i wzrostu komórek zarówno zdrowych, jak i zmienionych nowotworowo. Inhibitory […]

Osteoporoza a profilaktyka żywieniowa

Osteoporoza jest chorobą cechującą się ubytkiem masy kostnej oraz dysfunkcjami mikroarchitektury kości. Jest to schorzenie dotykające przed wszystkim kobiet w wieku okołomenopauzalnym oraz osób w wieku podeszłym. Wzmożona utrata masy kostnej ma swój początek 2–3 lata przed ostatnią miesiączką. Stan ten trwa nawet do 3–4 lat po menopauzie, co związane jest ze zmniejszonym stężeniem żeńskich […]

Czerwona koniczyna – chwast, czy dar natury?

Czerwona koniczyna to chwast często zajmujący większość trawnika przed domem – przyciąga pszczoły i szybko się rozrasta. Nie każdy wie, jak szerokie zastosowanie w lecznictwie wykazuje ta powszechnie występująca roślina. Jak działa koniczyna i kto powinien stosować preparaty zawierające jej wyciągi?   Właściwości czerwonej koniczyny Czerwona koniczyna należy do rodziny bobowatych i występuje praktycznie na […]