Szukaj

Wpływ beta-glukanów na zdrowie człowieka

Beta-glukany to frakcja błonnika pokarmowego występującego w zbożach, grzybach, drożdżach. Spożywanie włókna pokarmowego powoduje obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL określanej jako zły cholesterol. Beta-glukany posiadają także potencjał antyoksydacyjny i regulują funkcjonowanie układu odpornościowego. Poziom cukru we krwi Beta-glukany zbożowe mają zdolność obniżania poposiłkowego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Wspomniane związki wpływają na spowolnienie […]

Wpływ nadmiernego spożycia cukrów prostych i tłuszczów nasyconych na zdrowie człowieka

Na półkach sklepowych ciężko jest znaleźć produkty, które nie zawierają cukrów prostych bądź substancji słodzących, dlatego należy uważnie czytać etykiety, aby nie przekroczyć zalecanych norm spożycia węglowodanów. Dieta bogata w cukry prowadzi do wzmożonej syntezy trójglicerydów, które następnie odkładane są pod postacią tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy, że do otyłości doprowadza spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym […]