kwas askorbinowy

 
 

Witamina C i jej źródła

Kwas askorbinowy nie jest wytwarzany w organizmie ludzkim, jak również nie może być w nim magazynowany, dlatego należy dbać o dostarczenie odpowiednich ilości tej witaminy wraz z pożywieniem bądź z suplementami diety. Najlepiej dostarczać witaminę C wraz z warzywami i owocami, gdyż w tej postaci jest ona 3-5 krotnie lepiej wchłaniana i przez dłuższy czas zachowuje właściwe stężenie w ustroju. Dlaczego tak się dzieje? Kwas askorbinowy występujący w roślinach jest zabezpieczony przed rozkładem dzięki substancjom organicznym, takim jak flawonoidy czy karotenoidy. Substancje te mogą również intensyfikować działanie omawianej witaminy. StężenieCzytaj dalej


Witamina C – pomyśl o niej teraz, żeby mogła działać jesienią

Suplementy

Witamina C (kwas askorbinowy) znana jest głównie jako środek stosowany przy przeziębieniu. Ostatnio jednak coraz częściej mówi się o szerszych właściwościach tejże witaminy, a samo działanie w trakcie infekcji jest niejednokrotnie podważane. Witamina C jest prawdopodobnie najczęściej stosowanym wsparciem przy przeziębieniu, a zarazem pierwszym lekiem po jaki sięgamy gdy pojawią się objawy choroby. I rzeczywiście witamina C jest niezastąpiona jako środek zwiększający odporność. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że odporności nie można wzmocnić w ciągu jednego dnia. Aby witamina C mogła zadziałać na jesienne przeziębienia trzeba rozpocząćCzytaj dalej