kwas foliowy
Witaminy rozpuszczalne w wodzie – witaminy z grupy B

Witamina B3 (zwana również niacyną lub witaminą PP) musi być dostarczana wraz z pożywieniem, tak jak inne witaminy z grupy B. Niacyna pomaga utrzymywać odpowiedni poziom glukozy we krwi, a także wspomaga regulację stężenia cholesterolu. Niedobór witaminy PP prowadzi do dysfunkcji w przewodzie pokarmowym oraz w układzie nerwowym. Hipowitaminoza tego związku może być przyczyną pelagry, czyli stanu chorobowego objawiającego się współistnieniem zapalenia skóry, biegunki i zmian w stanie psychicznym pacjentów (niepokój, rozdrażnienie, czasami otępienie). Nadmiar niacyny usuwany jest z organizmu wraz z moczem, ale suplementowanie tego związku przez dłuższy czasCzytaj dalej
Kwas foliowy w diecie osoby starszej

Jednym ze składników odżywczych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka jest kwas foliowy. Jest on odpowiedzialny za syntezę niektórych aminokwasów i kwasów nukleinowych, przyczynia się do właściwego przebiegu procesów regulujących ekspresję genów (proces pozwalający na odkodowanie informacji umieszczonej w genie oraz przepisanie jej na produkty genu). W przypadku niedoboru kwasu foliowego w diecie metabolizm kwasów nukleinowych i aminokwasów ulega destabilizacji, co powoduje pojawienie się dysfunkcji w całym organizmie. W foliany szczególne bogate są produkty roślinne, takie jak: owoce cytrusowe, warzywa liściaste, buraki, pomidory, bób, groszek zielony, orzechy, ziarna słonecznika, ziarnaCzytaj dalej