Szukaj

Pokrzywa w kuchni – przepis na sok i zupę z pokrzywy

Pokrzywa należy do roślin szczególnie cenionych w ziołolecznictwie. Jej zdrowotne właściwości wykorzystywane są w przypadku licznych dolegliwości. Wszystkie walory tej niepozornej rośliny są ponadto łatwo dostępne, ponieważ pokrzywa rośnie dziko niemal w każdym zakątku Polski. Jak ją zebrać i samodzielnie przygotować prosty, smaczny sok i zupę z pokrzywowy? Pokrzywa – właściwości lecznicze Pokrzywa zwyczajna (Urtica […]

Pokrzywa – właściwości lecznicze

Pokrzywa – właściwości lecznicze

Pokrzywa od wieków była wykorzystywana w celach leczniczych – w minionych wiekach ludzie chorzy na artretyzm okładali się liśćmi pokrzywy wierząc w jej zdrowotne właściwości. Jak dziś wygląda zastosowanie tej niezwykłej byliny? Najpopularniejszą odmianą tej rośliny jest Urtica dioica – pokrzywa zwyczajna. Rośnie na żyznych glebach bogatych w azot, najczęściej w pełnym słońcu lub półcieniu, […]