Pokrzywa w kuchni – przepis na sok i zupę z pokrzywy

Pokrzywa należy do roślin szczególnie cenionych w ziołolecznictwie. Jej zdrowotne właściwości wykorzystywane są w przypadku licznych dolegliwości. Wszystkie walory tej niepozornej rośliny są ponadto łatwo dostępne, ponieważ pokrzywa rośnie dziko niemal w każdym zakątku Polski. Jak ją zebrać i samodzielnie przygotować prosty, smaczny sok i zupę z pokrzywowy?

Pokrzywa – właściwości lecznicze

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest byliną o parzących liściach. Szczególnymi właściwościami odżywczymi odznaczają młode liście, które zawierają m.in.:

  • potas,
  • wapń,
  • krzem,
  • żelazo,
  • chlorofil,
  • witaminy C, K, E, A.

Roślina ta wykazuje działanie oczyszczające organizm z toksyn, dzięki czemu wspiera funkcje układu moczowego oraz wątroby. Usuwanie toksyn uznaje się za szczególnie istotne w przypadku osób cierpiących na choroby reumatyczne.

Jej odkażające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie wykorzystywane jest w przypadku chorób skóry, łupieżu, czy stanów zapalnych.

Pokrzywa poprzez dostarczenie wielu wartościowych związków wzmacnia organizm od środka. Wysoka zawartość krzemionki odbudowuje zniszczone włosy i paznokcie oraz poprawia kondycję skóry.

Kiedy i jak zbierać pokrzywę?

Wszechstronne działanie pokrzywy sprawia, że jest to zioło wyjątkowo lubiane przez Polaków, nie każdy jednak wie, jak przyrządzić pokrzywę, by była smaczna i pożywna.

Młode liście pokrzywy można zbierać już wiosną, ale także latem i jesienią. Choć to one są najczęściej wykorzystywane, przed zimą można wykopywać także korzenie, które służą do suszenia.

Pokrzywę można dodawać do potraw mięsnych, sałatek, czy zup. Pod względem wyboru praktycznie nie ma żadnych ograniczeń. Należy pamiętać, że stare liście nie nadają się do jedzenia – zbieramy tylko młode pędy!

Z pokrzywy można przyrządzać napar do picia poprzez zalanie liści gorącą wodą. Popularną formą spożywania tej zdrowej byliny jest sok pokrzywowy.

Przepis na sok pokrzywowy

  • Młode liście oraz pędy pokrzywy należy dokładnie umyć przepłukując pod bieżącą wodą. Potrzebna będzie ich spora ilość, nawet ok. 1 kg.
  • Czyste części rośliny przepuszczamy przez sokowirówkę lub wyciskamy przy pomocy innych metod. Jeśli używamy miksera, sok należy przecedzić przez gazę.
  • Świerzy sok możemy przechowywać w lodówce prze 5-6 dni.
  • Zaleca się picie niewielkich ilości dziennie – 1-3 łyżki.

Przepis na zupę z pokrzywy

  • Poza sporą ilością umytych i posiekanych liści pokrzywy przyda się także cebula, czosnek, woda i bulion warzywny lub mięsny.
  • Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy.
  • Lekko przyrumienioną cebulę przekładamy do garnka z uprzednio przygotowanym bulionem. Po zagotowaniu dodajemy pokrzywę i gotujemy przez ok. 20 minut.
  • Przyprawy dodajemy wedle uznania: sól, pieprze, inne zioła.
  • Na koniec dodajemy 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *