rak
Liczba zachorowań na nowotwory w Polsce wzrasta – wprowadzenie 12 prostych zaleceń zmniejsza ryzyko występowania raka nawet o połowę

W Polsce choroby nowotworowe są drugą co do częstotliwości przyczyną zgonów, a najczęstszą w przypadku kobiet przed 65. rokiem życia[1]. Badania pokazują, że nawet 90 proc. wszystkich zachorowań na nowotwory jest związanych z czynnikami zewnętrznymi[2]. Wynika to z tego, że mamy ogromny wpływ na poziom ryzyka. W czerwcu w Polsce po raz kolejny obchodzono Dni Walki z Rakiem. Ich celem jest uświadomienie zagrożenia, jakie niesie ze sobą ta choroba, zwrócenie uwagi na znaczenie badań profilaktycznych oraz uświadomienie społeczeństwu, że rak nie musi być wyrokiem śmierci. W wielu przypadkach można goCzytaj dalej
Zalecenia żywieniowe w chorobie nowotworowej
Czynnikami predysponującymi do rozwoju nowotworów są: podeszły wiek, skłonność dziedziczna, czynniki środowiskowe. Nie mamy wpływu na starzenie się organizmu, ani na dziedziczenie, ale możemy skomponować jadłospis z produktów, które przeciwdziałają zachorowaniu na raka bądź są czynnikiem wspierającym leczenie nowotworów. Dieta składająca się w przeważającej części z cukrów prostych (słodycze) oraz nasyconych tłuszczów (wieprzowina, wołowina, kiełbasy, wędliny) jest odpowiedzialna w 35% za występowanie nowotworów. Produkty pomocne w walce z nowotworami: – owoce i warzywa bogate w witaminę C – ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych zawierające foliany – czerwone i pomarańczowe warzywaCzytaj dalej