Szukaj

Aronia i jej wpływ na organizm

Owoce aronii składają się w 75-95% z wody. Świeże owoce wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do wytwarzana dżemów, konfitur, syropów, soków, jak również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków obniżających ciśnienie krwi i preparatów wzmacniających odporność. Owoce aronii cechują się dużą zawartością flawonoidów (zwłaszcza rutyny i kwercetyny) i antocyjanów. W liściach i kwiatach aronii odnaleźć […]

Rutyna – ważne wsparcie dla witaminy C!

Witamina C zwiększa odporność, zwłaszcza jeśli stosujemy ją przed okresem wzmożonego ryzyka zachorowań. Nie każdy jednak wie, że istnieją sposoby, które pozwalają zwiększyć skuteczność witaminy C. Nie bez powodu często spotykamy preparaty witaminowe mające w składzie rutynę. Jej odpowiednią ilość możemy jednak wprowadzić także przy pomocy wybranych produktów spożywczych. Jak działa rutyna i gdzie ją […]