Szukaj

Aronia i jej wpływ na organizm

Aronia i jej wpływ na organizm

Owoce aronii składają się w 75-95% z wody. Świeże owoce wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do wytwarzana dżemów, konfitur, syropów, soków, jak również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków obniżających ciśnienie krwi i preparatów wzmacniających odporność.
Owoce aronii cechują się dużą zawartością flawonoidów (zwłaszcza rutyny i kwercetyny) i antocyjanów. W liściach i kwiatach aronii odnaleźć można takie związki, jak rutyna i hyperozyd. Rutyna działa ochronne na naczynia krwionośne, neutralizując wolne rodniki. Zapobiega obrzękom i zapaleniu żył, chroni elastynę i kolagen zapewniając prawidłowe funkcjonowanie kości, ścięgien i stawów. Antocyjany to związki występujące w owocach aronii w ilości około 300-600 mg na 100 g produktu. Wysoka temperatura, podniesione pH, wpływ tlenu i światła oraz jonów metali ciężki wywierają szkodliwy wpływ na antocyjany.
Cukrzyca i choroby układu krwionośnego
Antocyjany pozwalają naczyniom włosowatym zachować dobrą elastyczność oraz przepuszczalność, a także obniżają lepkość krwi. Ich wykorzystanie w leczeniu cukrzycy pozwala na zredukowanie ryzyka naczyniowych powikłań, takich jak osłabienie naczyń krwionośnych czy powstanie zakrzepów. Antocyjany zmniejszają tez ilość wydalanego moczu w ciągu doby oraz wpływają na zredukowanie poziomu cukru we krwi diabetyka, jak również uwrażliwiają komórki na działanie insuliny. Omawiane substancje chronią komórki serca przed wolnymi rodnikami prowadzącymi do uszkodzenia mięśnia sercowego.
Choroby narządu wzroku
Efekt działania wolnych rodników znajduje odzwierciedlenie w postaci chorób oczu – jaskry, zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej. U seniorów dochodzi do spadku aktywności enzymów w soczewce oka, a więc organ ten nie jest w stanie bronić się przed reaktywnymi formami tlenu, co prowadzi do zmętnienia soczewki. Działanie wolnych rodników wpływa na dysfunkcję siatkówki i nerwu wzrokowego, co doprowadza do wystąpienia jaskry.
Choroby nowotworowe
Antocyjany unieszkodliwiają reaktywne formy tlenu, zapobiegając tym samym uszkodzeniom DNA predysponującym do rozwoju nowotworów. Konsumpcja produktów bogatych w antocyjany prowadzi do obniżenia szkodliwego wpływu zanieczyszczenia środowiska na organizm.
Inne działanie antocyjanów
Omawiane związki cechują się zdolnością wiązania metali ciężkich, a więc umożliwiają detoksykację organizmu. Wykazano, że antocyjany łagodzą przebieg zapalenia trzustki za sprawą właściwości przeciwzapalnych. Wspomniane substancje wykorzystywane są także do produkcji preparatów chroniących skórę przed działaniem promieni słonecznych.
Antocyjany zawierają kwasy organiczne, między innymi kwas chlorogenowy cechujący się właściwościami przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi. Kwas ten ma działanie immunostymulujące, więc przyczynia się do wzrostu odporności i wspomaga walkę z chorobami bakteryjnymi i wirusowymi. Chroni wątrobę przez rozwojem choroby nowotworowej, ułatwiając systematyczne oczyszczanie tego organu. Udowodniono również, że pomaga obniżyć poziom frakcji LDL cholesterolu („złego” cholesterolu) we krwi.