Pieczona papryka faszerowana

To niezbyt skomplikowane danie, a prezentuje się wspaniale! Kto jeszcze nie próbował, niech prędko nadrobi zaległości. To idealna propozycja na wieczór z przyjaciółmi lub kolację dla dwojga.

Papryka to bogactwo witaminy C (zawiera jej więcej niż np. cytryna, co najmniej czterokrotnie!), witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Ponadto to źródło likopenu, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie papryki pomaga również obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami krążenia.

 

Składniki (3 porcje):

  • 3 papryki czerwone
  • 300g mięsa mielonego np. z indyka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 50g żółtego sera

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, do miękkości, ale żeby się nie rozgotował.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy aby się zeszkliła, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Całość dokładnie obsmażamy, aby mięso się dobrze ścięło. Następnie dodajemy słodką paprykę, oregano, curry, pieprz i sól do smaku  oraz koncentrat pomidorowy, całość mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Do mięsa dodajemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutkę.

Gotowy farsz odstawiamy i po lekkim przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy dokładnie i zabieramy się za przygotowanie papryki.

Piekarnik nastawiamy na 200’C opcja góra-dół.

Papryki myjemy, każdą stawiamy pionowo i przekrawamy na pół również pionowo. Usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i świeżo startym pieprzem.

Każdą połówkę papryki równomiernie wypełniamy farszem.

Przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i do naczynia wlewamy 1/2 szklanki wody.

Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wierzch każdej z papryk posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie ser się roztopi i lekko przyrumieni.

Wyjmujemy naczynie i ostrożnie układamy papryki na talerzach. Podajemy gorące.

Smacznego!

 

 

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *