To niezbyt skomplikowane danie, a prezentuje się wspaniale! Kto jeszcze nie próbował, niech prędko nadrobi zaległości. To idealna propozycja na wieczór z przyjaciółmi lub kolację dla dwojga.
Papryka to bogactwo witaminy C (zawiera jej więcej niż np. cytryna, co najmniej czterokrotnie!), witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Ponadto to źródło likopenu, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie papryki pomaga również obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami krążenia.
Składniki (3 porcje):
- 3 papryki czerwone
- 300g mięsa mielonego np. z indyka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 50g żółtego sera
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, do miękkości, ale żeby się nie rozgotował.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy aby się zeszkliła, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Całość dokładnie obsmażamy, aby mięso się dobrze ścięło. Następnie dodajemy słodką paprykę, oregano, curry, pieprz i sól do smaku oraz koncentrat pomidorowy, całość mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.
Do mięsa dodajemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutkę.
Gotowy farsz odstawiamy i po lekkim przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy dokładnie i zabieramy się za przygotowanie papryki.
Piekarnik nastawiamy na 200’C opcja góra-dół.
Papryki myjemy, każdą stawiamy pionowo i przekrawamy na pół również pionowo. Usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i świeżo startym pieprzem.
Każdą połówkę papryki równomiernie wypełniamy farszem.
Przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i do naczynia wlewamy 1/2 szklanki wody.
Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wierzch każdej z papryk posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie ser się roztopi i lekko przyrumieni.
Wyjmujemy naczynie i ostrożnie układamy papryki na talerzach. Podajemy gorące.
Smacznego!