Algi i ich walory zdrowotne

Obecnie prowadzi się coraz więcej badań nad składem chemicznym glonów oraz nad możliwościami wykorzystania odkrytych związków. Algi składają się w przeważającej części z wody, natomiast w suchej masie odnaleźć można węglowodany, zwłaszcza polisacharydy takie jak: kwas hialuronowy, kwas alginowy, mannitol, sorbitol. W glonach znajdują się także białka stanowiące źródło aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są syntetyzowane przez organizm ludzki. Algi kryją w sobie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Właściwości glonów wynikają z zawartości w nich naturalnych przeciwutleniaczy np. polifenoli.
Algi a otyłość
Algi morskie, jako produkty bogate w błonnik, wpływają na usprawnienie trawienia pokarmu i zwiększenie skuteczności procesów metabolicznych. Wspomagają również prawidłową perystaltykę dolnych elementów układu pokarmowego. Zażywanie przed posiłkiem preparatów wytworzonych z alg wpływa na zmniejszenie ilości wchłanianych kalorii. Fukoidan – związek otrzymywany z brunatnic, wpływa na wzrost poziomu lipazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za trawienie tłuszczów. Wyróżniamy również fukoksantynę pochodzącą z alg morskich. Jej funkcją jest intensyfikacja rozpadu kwasów tłuszczowych oraz regulacja poziomu glukozy we krwi.
Działanie antykancerogenne niektórych substancji zawartych w glonach:
– boroficyna – wykazuje toksyczność wobec komórek nowotworowych zlokalizowanych w jelicie grubym i w naskórku
– fikocyjanobilina – ogranicza wzrost atypowych komórek w trzustce
– mekabu – roztwór z brunatnic hamujący rozrost guzów nowotworowych w piersiach
Alergie
Terapię w przypadku alergii prowadzi się za pomocą glikokortykoidów, czyli grupy leków o szerokim spektrum działań niepożądanych. Naukowcy badają możliwość wykorzystania związków zawartych w algach do leczenia reakcji alergicznych dróg oddechowych. W niektórych brunatnicach, do tej pory stosowanych w Japonii, znaleziono substancje o działaniu antyhistaminowym na organizm ludzki. Daje to nadzieję na wynalezienie nowego, pozbawionego efektów ubocznych leku dla osób chorych na astmę oskrzelową lub atopowe zapalenie skóry.
Zakażenia
Trwają poszukiwania związków, które mogłyby zastąpić powszechnie stosowane antybiotyki powodujące narastanie oporności bakterii. Wykazano, że ekstrakty uzyskane z niektórych alg mają działanie hamujące wzrost i namnażanie się drobnoustrojów. Badania pokazały, że związki otrzymane z glonów mają także działanie wirusobójcze w stosunku do wirusa HSV, czyli wirusa wywołującego opryszczkę. Wirus HSV i wirus HIV należą do retrowirusów, więc mają wiele wspólnych cech co oznacza, że dalsze badania stwarzają szansę odkrycia skutecznej terapii dla osób nieuleczalnie chorych.
Czy algi mogą szkodzić?
Algi morskie mogą ulec skażeniu mikrocystyną, czyli toksyną prowadzącą do zmian patologicznych w obrębie komórek wątroby. Na skutek działania tej niebezpiecznej substancji dochodzi do gromadzenia się krwi w wątrobie, co prowadzi do śmierci człowieka na skutek niewydolności serca. Pamiętajmy, aby nie kupować alg niewiadomego pochodzenia. Należy zaopatrywać się wyłącznie w produkty oznaczone certyfikatem gwarantującym zakup artykułu przebadanego na obecność toksyn. Z uwagi na mnogość zawartych w algach substancji, z których nie wszystkie były testowane pod kątem wpływu na organizm, należy liczyć się z możliwością wystąpienia reakcji alergicznych po spożyciu jadalnych glonów.



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *