/* */

sernik na zimno

 
 

Sernik na zimno z tofu

  Wegańska wersja sernika na zimno. Aksamitny i orzeźwiający nutą cytryny. Idealny na lato!   Składniki na daktylowy spód: 2 szklanki  suszonych daktyli (możemy zastąpić rodzynkami) szklanka słonecznika   Składniki na masę “serową” : 2 kostki tofu naturalnego 2 łyżki  oleju kokosowego sok z 2 cytryn skórka otarta z 1/2 cytryny syrop z agawy lub klonowy (ilość wg uznania), możemy dać również zwykły cukier łyżeczka ekstraktu waniliowego lub szczypta sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)   Składniki na polewę kakaową: 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżkiCzytaj dalej


Sernik na zimno straciatella

Znów coś dla fanów czekolady. Smak i konsystencja przypominają nieco słynne ptasie mleczko. To dość prosty, a zarazem efektowny przepis. Sernik na zimno smakuje wybornie o każdej porze roku!   Składniki na masę serową: 250g twarogu półtustego 350g jogurtu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki ksylitolu (może być inne słodziwo, np. syrop klonowy) łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody 50g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) Składniki na spód: 1 szklanka amarantusa ekspandowanego 1/2 szklanki suszonych daktyli łyżeczka kakao Składniki na polewę: 100g gorzkiej czekolady 40g masła lub olejuCzytaj dalej


Sernik na zimno

Sernik na zimno to ulubieniec wszystkich podczas letnich upałów. Kiedy temperatura powietrza przekracza 30 stopni w cieniu, lepiej nie włączać piekarnika. Pozostaje nam cieszyć się puszystą chmurką w towarzystwie sezonowych, soczystych owoców.   Składniki: 1kg twarogu sernikowego 200g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder (lub zwykłego cukru pudru) 1/2 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii na wierzch: 1 galaretka truskawkowa szklanka dowolnych sezonowych owoców np. borówki, maliny, jeżyny dodatkowo: biszkopty do wyłożenia spodu (około 50g)   Przygotowanie: W niewielkim garnkuCzytaj dalej