substancje bioaktywne
acti50 aktywność fizyczna aktywność fizyczna i umysłowa seniora aktywność seniorów aktywność społeczna aktywność umysłowa aktywny senior badania bezpieczeństwo seniora ból stawów Centrum Seniora Angel Care choroba Alzheimera choroby serca ciasta COVID-19 cukrzyca dieta dieta seniora dobry stan zdrowia domowa opieka nad seniorem domowe wypieki emerytura emerytura seniora finanse seniora katarzyna dorosz koronawirus lato obiad opieka nad chorym opieka nad osobami starszymi opieka nad seniorem pieniądze renta senior uroda warzywa witaminy wypieki Zakład Ubezpieczeń Społecznych zdrowa dieta zdrowie zdrowie seniora zioła ziołolecznictwo ZUS
Wpływ warzyw i owoców w diecie seniora na funkcje poznawcze

Wzrastający odsetek osób starszych ma istotne znaczenie społeczne i ekonomiczne, dlatego poprawa jakości życia seniorów stała się przedmiotem badań wielu naukowców. Zasadne jest podejmowanie wszelkich działań sprzyjających pomyślnemu starzeniu się. Zmiany dotychczasowego stylu życia, zwłaszcza w zakresie prawidłowego odżywania, są niezwykle ważne. Spożywanie warzyw i owoców bogatych w substancje bioaktywne może wiązać się z opóźnianiem i zapobieganiem pogarszania się zdolności poznawczych oraz z obniżaniem ryzyka chorób neurodegeneracyjnychFunkcje poznawcze służą zdobywaniu wiedzy i kształtowaniu zachowań, zalicza się do nich: percepcję, pamięć i uwagę oraz procesy złożone, takie jak: myślenie abstrakcyjne, wyobraźnię,Czytaj dalej