Szukaj

Wpływ antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach na zdrowie człowieka

Flawonoidy to substancje występujące w roślinach, niektóre z tych związków wykazują działanie prewencyjne w przypadku wielu schorzeń. Mówimy tu zwłaszcza o grupie związków zwanej antyoksydantami/przeciwutleniaczami, które opóźniają lub redukują zmiany patologiczne wywołane działaniem tzw. wolnych rodników. Flawonoidy cechują się również działaniem przeciwnowotworowym, co związane jest ze wspomnianym potencjałem antyoksydacyjnym. Kwercetyna – ten związek można odnaleźć […]

Witamina C – pomyśl o niej teraz, żeby mogła działać jesienią

Suplementy

Witamina C (kwas askorbinowy) znana jest głównie jako środek stosowany przy przeziębieniu. Ostatnio jednak coraz częściej mówi się o szerszych właściwościach tejże witaminy, a samo działanie w trakcie infekcji jest niejednokrotnie podważane. Witamina C jest prawdopodobnie najczęściej stosowanym wsparciem przy przeziębieniu, a zarazem pierwszym lekiem po jaki sięgamy gdy pojawią się objawy choroby. I rzeczywiście […]

Wolne rodniki przyczyną starzenia – dieta antyoksydacyjna

Jedzenie potrafi leczyć

Wolne rodniki są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka w wyniku procesów metabolicznych. Ich niewielka ilość pomaga zwalczać m.in. stany zapalne oraz toksyny. Jednak większość wolnych rodników powstaje pod wpływem czynników zewnętrznych, a ich nadmiar prowadzi do szeregu niekorzystnych skutków dla ciała, w tym przedwczesnego starzenia. Wolnym rodnikiem nazywamy jon lub atom z niesparowaną ilością elektronów. […]