wolne rodniki
Wpływ antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach na zdrowie człowieka

Flawonoidy to substancje występujące w roślinach, niektóre z tych związków wykazują działanie prewencyjne w przypadku wielu schorzeń. Mówimy tu zwłaszcza o grupie związków zwanej antyoksydantami/przeciwutleniaczami, które opóźniają lub redukują zmiany patologiczne wywołane działaniem tzw. wolnych rodników. Flawonoidy cechują się również działaniem przeciwnowotworowym, co związane jest ze wspomnianym potencjałem antyoksydacyjnym. Kwercetyna – ten związek można odnaleźć w czerwonej cebuli, szalotce, owocach jagodowych, pomidorach, papryce. To, ile substancji dostarczymy do organizmu, zależy od stopnia dojrzałości warzyw/owoców, metody ich obróbki termicznej oraz mechanicznej. Surowe produkty roślinne, niepoddane działaniu wysokiej temperatury zawierają więcej kwercetyny.Czytaj dalej
Witamina C – pomyśl o niej teraz, żeby mogła działać jesienią

Witamina C (kwas askorbinowy) znana jest głównie jako środek stosowany przy przeziębieniu. Ostatnio jednak coraz częściej mówi się o szerszych właściwościach tejże witaminy, a samo działanie w trakcie infekcji jest niejednokrotnie podważane. Witamina C jest prawdopodobnie najczęściej stosowanym wsparciem przy przeziębieniu, a zarazem pierwszym lekiem po jaki sięgamy gdy pojawią się objawy choroby. I rzeczywiście witamina C jest niezastąpiona jako środek zwiększający odporność. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że odporności nie można wzmocnić w ciągu jednego dnia. Aby witamina C mogła zadziałać na jesienne przeziębienia trzeba rozpocząćCzytaj dalej
Wolne rodniki przyczyną starzenia – dieta antyoksydacyjna

Wolne rodniki są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka w wyniku procesów metabolicznych. Ich niewielka ilość pomaga zwalczać m.in. stany zapalne oraz toksyny. Jednak większość wolnych rodników powstaje pod wpływem czynników zewnętrznych, a ich nadmiar prowadzi do szeregu niekorzystnych skutków dla ciała, w tym przedwczesnego starzenia. Wolnym rodnikiem nazywamy jon lub atom z niesparowaną ilością elektronów. Dążenie do osiągnięcia parowej ilości elektronów powoduje ,,kradzież” od innych cząsteczek, którymi są najczęściej białka, materiał genetyczny lub kwasy tłuszczowe. Przy niewielkiej ilości wolnych rodników organizm potrafi sam zregenerować powstałe uszkodzenia. Naturalną obroną są antyoksydantyCzytaj dalej