zakażenie żywności
acti50 aktywność fizyczna aktywność fizyczna i umysłowa seniora aktywność seniorów aktywność społeczna aktywność umysłowa aktywny senior badania bezpieczeństwo seniora ból stawów Centrum Seniora Angel Care choroba Alzheimera choroby serca ciasta COVID-19 cukrzyca dieta dieta seniora dobry stan zdrowia domowa opieka nad seniorem domowe wypieki emerytura emerytura seniora finanse seniora katarzyna dorosz koronawirus lato obiad opieka nad chorym opieka nad osobami starszymi opieka nad seniorem pieniądze renta senior uroda warzywa witaminy wypieki Zakład Ubezpieczeń Społecznych zdrowa dieta zdrowie zdrowie seniora zioła ziołolecznictwo ZUS
Czy można zarazić się koronawirusem poprzez żywność?

W celu zapobiegania rozprzestrzeniania się choroby COVID-19 zaleca się praktykowanie zasad ostrożności oraz zachowanie higieny osobistej oraz dbanie o czystość otoczenia. Udając się do sklepu nosimy maseczki ochronne, zakładamy jednorazowe rękawiczki oraz dezynfekujemy dłonie. Czy to jednak wystarczy? Czy wirus może przedostać się do organizmu drogą pokarmową, po spożyciu kupionych przez nas produktów? Jak rozprzestrzenia się koronawirus? Zdaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), według danych aktualnych w marcu 2020 roku, koronawirusem nie można się zarazić po zjedzeniu produktów spożywczych. Wnioski takie wysunięto m.in. na podstawie wcześniejszych epidemii wirusamiCzytaj dalej