zarazki

 
 

Czy można zarazić się koronawirusem poprzez żywność?

W celu zapobiegania rozprzestrzeniania się choroby COVID-19 zaleca się praktykowanie zasad ostrożności oraz zachowanie higieny osobistej oraz dbanie o czystość otoczenia. Udając się do sklepu nosimy maseczki ochronne, zakładamy jednorazowe rękawiczki oraz dezynfekujemy dłonie. Czy to jednak wystarczy? Czy wirus może przedostać się do organizmu drogą pokarmową, po spożyciu kupionych przez nas produktów?   Jak rozprzestrzenia się koronawirus? Zdaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), według danych aktualnych w marcu 2020 roku, koronawirusem nie można się zarazić po zjedzeniu produktów spożywczych. Wnioski takie wysunięto m.in. na podstawie wcześniejszych epidemii wirusamiCzytaj dalej


Jak prawidłowo myć ręce i chronić się przed infekcją?

Każde dotknięcie przedmiotu w miejscu publicznym powoduje, że na nasze dłonie przedostaje się nawet kilka tysięcy drobnoustrojów. Wystarczy dotknięcie twarzy nieumytą dłonią, by doszło do często poważnej infekcji bakteryjnej lub wirusowej. Okazuje się, że wiele osób nie myje prawidłowo rąk, co stanowi poważne ryzyko zakażenia. Sprawdź podstawowe zasady dotyczące higieny!   Dlaczego należy dokładnie i często myć ręce? Na ludzkim ciele znajdują się miliony drobnoustrojów. Część z nich jest tzw. mikrobiomem skóry, czyli bakteriami bytującymi na naszym ciele. Naturalna flora bakteryjna jest niezbędna dla zachowania zdrowia, jednak kontakt z otaczającymiCzytaj dalej