Szukaj

Tiramisu – poderwij mnie!

Polecamy tiramisu, szybki, włoski przysmak. Tirarsi sù – znaczy ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie. Deser składa się z warstw biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espressso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek.

Przygotowanie:

  • Żółtka ocieplić w temperaturze pokojowej. Zaparzyć mocną kawę (np. z dwóch kapsułek, podwójne espresso, w razie potrzeby przedłużone). Kawę wlać do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i dokładnie ostudzić.
  • Żółtka włożyć do miski (najlepiej metalowej), dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut.*
  • W drugiej misce (może być plastikowa) ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ – 3 minuty na średnich obrotach miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę (na koniec ma być gęsta i puszysta).
  • Biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków (w razie potrzeby biszkopty można przełamać).
  • Warstwę biszkoptów oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć warstwą kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów, znów posypać kakao i przykryć kremem. Można zrobić 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu, w zależności od tego jak duże będą pucharki i jak dużo zrobimy porcji deseru. Ostatnią warstwą ma być krem.
  • Wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na całą noc jeśli masa wyszła nam trochę rzadka. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

Składniki, 4 porcje:

• 150 ml zaparzonej mocnej kawy
• 60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto*
• 2 łyżki likieru kawowego Kahluha (jeśli mamy)
• 4 żółtka (w temp. pokojowej)
• 4 łyżki cukru
• 250 g mascarpone (zimne)
• 100 g podłużnych biszkoptów

Do posypania: gorzkie kakao