Szukaj

Truskawkowa bomba witaminowa

Truskawka to owoc pojawiający się w sezonie letnim, na początku czerwca i występujący w dwóch odmianach, aż do sierpnia. Tak naprawdę truskawka to rodzaj poziomki, ponieważ powstała ona z  krzyżówki dwóch odmian poziomek: chilijskiej  i  wirginijskiej.

Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jest ona bardzo cenionym i lubianym owocem sezonowym. Zawiera dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe oraz szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.  Wapń i fosfor wpływają korzystnie na wzmocnienie kości, natomiast żelazo jest bardzo istotne dla organizmu ze względu na procesy krwiotwórcze, dzięki czemu jedzenie truskawek  przeciwdziała anemii. Ten smaczny owoc ma także właściwości antynowotworowe wynikające z obecności kwasu elegonowego oraz właściwości bakteriobójcze, które zawdzięcza  fitocydom. Owe właściwości bakteriobójcze truskawek są wykorzystywane przy produkcji maseczek do twarzy, zwłaszcza do cery trądzikowej.   

Truskawki to owoce dietetyczne, ich kaloryczność jest niska – 100g truskawek to tylko 35 kcal. Ze względu na dużą zawartość błonnikai związków mineralnych usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Z punktu widzenia odchudzania, truskawki są polecane także ze względu na to, iż posiadają w swoim składzie bromelinę – enzym rozkładający białko pokarmowe, dzięki temu uzyskujemy również łatwiejsze spalanie tłuszczów i węglowodanów. Truskawki zawierają cukier  – fruktozę, ma ona niski indeks glikemiczny, stąd po spożyciu nie ma nagłych skoków insuliny, co pozwala na to, aby owoc ten był jedzony przez diabetyków. Natomiast jeśli chodzi o odchudzanie ma to także istotne znaczenie, ponieważ wysoki indeks glikemiczny, a co za tym idzie nagły skok insuliny działa w sposób antagonistyczny do spalania tkanki tłuszczowej. Truskawki są istotne w diecie również ze względu na to, iż zawierają bardzo dużą ilość wody. Pozwala to na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała. Truskawki są także bardzo dobrym składnikiem diety antycelulitowej. Bromelina zawarta w owocu trawi białko, które zostało wydzielone w sposób nieprawidłowy, przez co ułatwia dostęp do głębiej umieszczonych warstw tłuszczu. Woda zawarta w tkance celullitowej jest także łatwiej eliminowana w  wyniku oczyszczającego działania truskawek.

Dietetyczny deser z truskawek

składniki:

  • truskawki [40 dag]

  • mleko 0,5% [200 ml]

  • słodzik Pecva (do smaku)

  • żelatyna [3 łyżeczki]

  • gorąca woda [3 łyżki]

przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy w blenderze z mlekiem i słodzikiem. Do napęczniałej i przestudzonej żelatyny dodajemy trochę zmiksowanych truskawek i mieszamy. Wlewamy tę mieszaninę do reszty zmiksowanych truskawek. I teraz albo włączamy blender na minutę na najwyższe obroty, aż całość dobrze się wymiesza i lekko spieni, albo miksujemy przez chwilę mikserem z końcówką do ubijania piany. Deser przelewamy do pucharków lub wysokich szklanek. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Można udekorować odrobiną naturalnego jogurtu wymieszanego z słodzikiem i truskawkami. Deser ma konsystencję pomiędzy musem, a pianką.

http://www.naturhouse-polska.pl/truskawka-wlasciwosci-prozdrowotne-i-dietetyczne/