Sałatka z tuńczyka z serem feta i szpinakiem – składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- około 350 g szpinaku baby (liście)
- 200 g sera typu feta
- Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
Sałatka z tuńczyka z serem feta i szpinakiem – sposób przygotowania: Składniki sosu dokładnie mieszamy, tak, aby powstała gładka emulsja. Odstawiamy. Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Tuńczyka osączamy i lekko rozdrabniając dodajemy do szpinaku. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim sałatkę. Ponownie mieszamy (ale delikatnie) i podajemy. Rada: Sałatka będzie dobrze smakować w towarzystwie chrupiącej bułeczki. Oliwę z oliwek można zastąpić, na przykład olejem sezamowym lub arachidowym.