Soczysty i słodki, wspaniale gasi pragnienie, ale mało kto wie jakie są właściwości lecznicze arbuza.
Arbuz pochodzi z Afryki, ale teraz można go kupić praktycznie w każdym zakątku świata.
Ma bardzo mało kalorii a dużą zawartość wody w sobie, dlatego jest wspaniałym owocem dla osób na diecie.
Owoc ten zawiera mnóstwo wartościowych dla zdrowia składników, takich jak :
- antyoksydanty, w tym likopen, beta karoten,
- witaminę C,
- karotenoidy,
- magnez,
- potas.
Dzięki tym składnikom arbuz utrzymuje nasze serce w dobrej kondycji, zapobiegając jego starzeniu się, pomaga w chorobach serca i układu krwionośnego, neutralizuje wolne rodniki, niszczące nasz organizm, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych co prowadzi do zawału lub udaru.
Potas i magnez zawarte w arbuzie działają doskonale na obniżenie ciśnienia tętniczego, zaś karotenoidy uelastyczniają ścianki żył i tętnic co również wpływa na lepsze krążenie krwi.
Potas z arbuza pomaga również w oczyszczaniu nerek z toksycznych substancji i piasku.
Woda, której w arbuzie jest ogromna ilość, skutecznie przepłukuje nerki i zmusza je do wydajnej pracy.
Każdy z pewnością wie jak arbuz doskonale pomaga ugasić pragnienie i ochłodzić organizm w czasie upałów.
Właściwości lecznicze arbuza były doceniane w zamierzchłych czasach a dzisiaj odkrywane są na nowo.
Arbuz mimo, że jest słodki, jest bardzo dobrym produktem dla diabetyków, ponieważ w 99% składa się z wody i błonnika.
Arginina będąca w jego składzie rewelacyjnie wpływa na poziom i działanie insuliny na cukier w organizmie.
Luteina, beta karoten, witamina C oraz zeaksantyny będące składnikami arbuza pomogą osobom starszym w ochronie oczu przez zwyrodnieniem plamki żółtej, jak również zapobiegną suchości oka, jaskrze czy uszkodzeniom nerwu ocznego.
Te same składniki zredukują ryzyko chorób serca, nowotworów jelita grubego, wspomogą organizm ludzki w walce z astmą i złagodzą osteoporozę, reumatyzm czy zapalenie stawów.
Witamina B zawarta w arbuzie jest ważna dla osób będących na diecie, ponieważ przyspiesza metabolizm, ale i podwyższa poziom energii w naszym ciele.
Poprawia również stan naszej skóry. Wraz z wodą z arbuza i likopenem zapewnia naszej skórze komfort nawilżenia i ochronę przed promieniami UV.
Arbuz uspokaja, ponieważ zawarte w nim składniki podnoszą poziom serotoniny we krwi.
Na uwagę zasługują również pestki z arbuza, nierozsądnie wyrzucane.
Naukowcy przyjrzeli się im pod mikroskopem i stwierdzili, że również one mają w sobie substancje wspomagające ludzki organizm w zwalczaniu wielu poważnych chorób.
Pestki arbuza mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, ale ich spożywanie może także pomóc w leczeniu infekcji o podłożu grzybiczym czy bakteryjnym.
Te małe i gorzkie pesteczki, na ogół wypluwane, zawierają kukurborycynę, która wpływa na obniżenie ciśnienia krwi rozszerzając naczynia krwionośne.
Pestki arbuza pomogą w leczeniu chorób skóry, układu pokarmowego i oddechowego. Regularne ich spożywanie może podobno nawet doprowadzić do likwidacji choroby wrzodowej żołądka.
Ich działanie jest pomocne przy likwidowaniu zaparć, a tłuszcz w nich zawarty zwiększa przyswajalność wymienionego już cennego składnika arbuza likopenu.
Pestki arbuza są niezwykle wartościowe, ponieważ zawierają cynk, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Warto więc jeść arbuzy z pestkami.
Seniorzy powinni uwzględniać arbuzy w swojej diecie i sięgać po nie na straganie z owocami, tym bardziej, że są bardzo tanie.