Czekolada z reguły nie jest traktowana jako zdrowy produkt, chyba, że bierze się pod uwagę wyjątkowe właściwości gorzkiej czekolady.
Wszelkie diety jakie obowiązują przy różnych schorzeniach i odchudzaniu dopuszczają jednak spożywanie niewielkich ilości czekolady, pod warunkiem, że jest to właśnie gorzka czekolada o jak najwyższej zawartości miazgi z ziaren kakaowca.
Czekoladę w postaci utwardzonej znamy dopiero od niespełna dwustu lat. 3000lat temu była już spożywana w postaci płynnej w Ameryce Południowej.
Wyjątkowe właściwości gorzkiej czekolady kryją się w zawartych w niej składnikach.
Należy do nich :
- magnez – wspomagający pracę serca i przewodnictwo komórek nerwowych,
- żelazo – niezbędne do produkcji czerwonych krwinek,
- węglowodany – dostarczające energię do organizmu,
- flawonoidy – wzmacniające odporność organizmu, zapobiegające sklejaniu się leukocytów, redukujące zły cholesterol,
- niacyna – potrzebna do uwolnienia energii z pokarmu,
- fenylotylamina – rodzaj endorfiny czyli pochodna hormonu szczęścia.
1/3 gorzkiej tabliczki czekolady o zawartości powyżej 80% miazgi ziaren kakaowca spożywana codziennie jest niezwykle wartościowa dla naszego organizmu.
Dzięki zawartym w gorzkiej czekoladzie przeciwutleniaczom ilość ta zapobiega rozwojowi chorób serca i nowotworom.
Antyoksydanty znajdujące się w ziarnach kakaowca działają ochronnie na nasz organizm i zwalniają proces starzenia się.
Kawałek gorzkiej czekolady może mieć zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również na kondycję psychiczną dzięki substancjom zwiększającym poziom serotoniny, zawartym w ziarnach kakaowych, a odpowiedzialnym za poprawę naszego nastroju.
Gorzka czekolada wpływa również pozytywnie na sprawność naszego umysłu dzięki zawartemu w niej magnezowi.
Osoby będące na diecie, nawet cukrzycowej mogą spokojnie pozwolić sobie na jedzenie gorzkiej czekolady, pod warunkiem, że ma ona naprawdę wysoką zawartość procentową miazgi ziaren kakaowca.
Prawdziwie wartościowa gorzka czekolada musi mieć powyżej 80% miazgi ziaren kakaowca w swoim składzie.
Czekolada o takim składzie doskonale pomaga w odchudzaniu, ponieważ przy małej zawartości tłuszczu daje długotrwałe poczucie sytości i ma niski indeks glikemiczny.
Jest doskonała dla diabetyków również dlatego, że przy jej spożyciu trzustka nie produkuje nadmiernej ilości insuliny.
Gorzka czekolada jest najbardziej wskazaną słodyczą dla osób w starszym wieku.
Daje mnóstwo energii i wartościowych witamin i minerałów, wspomaga pracę serca, mięśni i mózgu a co najważniejsze poprawia humor.