Udowodnimy, że wytworne francuskie danie wcale nie musi być kosztowne ani pracochłonne a wspaniale urozmaici dietę seniora.
Francuskie tarty znane są na całym świecie ze swojego wyjątkowego smaku.
Listkowane ciasto francuskie znają wszystkie dobre gospodynie domowe, ale nie ma potrzeby, by w dzisiejszych czasach zadawać sobie trud własnoręcznie wykonując to ciasto.
Jest to pracochłonne i ciężkie zajęcie, dlatego najłatwiej sięgnąć po gotowe ciasto francuskie, dostępne we wszystkich sklepach spożywczych.
Wytworne francuskie danie dla seniora to tarta z porem i szynką.
Potrzebne zatem będą następujące składniki:
- oczywiście wspomniane gotowe ciasto francuskie ( jedno opakowanie – najlepiej takie w zrolowanej postaci),
- 2 mniejsze pory ( duże potrafią być łykowate),
- 20 dag szynki wędzonej ( może być również chudy boczek),
- 1 cebula,
- olej rzepakowy,
- jajko,
- śmietana 12%,
- mąka pszenna,
- pieprz, sól do smaku.
Niezbędna będzie specjalna forma do wypieku tarty francuskiej, z pofalowanym niskim brzegiem.
W sklepach z gospodarstwem domowym są dostępne droższe wersje, wykonane z żaroodpornego szkła lub ceramiczne, ale też można znaleźć tam tanie, metalowe.
Formę należy delikatnie wysmarować oliwą, olejem rzepakowym lub w ostateczności cienko masłem, by ciasto nie przywarło.
Gotowym ciastem francuskim wykładamy formę, tak by oszczędzić jego kawałek do wykonania kratki na wierzchu tarty.
Ciasto zazwyczaj jest w postaci zwiniętego na pergaminie prostokąta, więc spora porcja powinna pozostać po wyłożeniu formy i odcięciu wystających brzegów.
Resztę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. na czas dalszych przygotowań tarty.
Ciasto w formie nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, by nie zrobiły się poduszki powietrzne w czasie pieczenia i wkładamy je do nagrzanego do 180°C piekarnika, na około 15-20 minut.
Po zapieczeniu ciasto wyjmujemy i stawiamy w bezpiecznym miejscu, by nieco przestygło.
W międzyczasie, opłukane pod bieżącą wodą, pory tniemy w cienkie krążki.
Obraną cebulę szatkujemy również w cienkie talarki.
Szynkę lub chudy boczek należy pociąć w paseczki.
Na dwóch łyżkach, rozgrzanego na patelni oleju najpierw musimy zeszklić pokrojoną cebulę, następnie dorzucamy pociętą szynkę lub boczek, a na końcu poszatkowany por.
Wszystko mieszamy i przesmażamy przez około 15 minut.
Jeśli konsystencja jest zbyt sucha możemy dodać dwie łyżki wody.
Do połowy szklanki śmietany wsypujemy jedną dużą łyżkę mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą wlewamy do zawartości patelni.
Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Gdy masa zgęstnieje wykładamy ją na przygotowane wcześniej ciasto.
Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na desce, po czym wycinamy z niego paseczki, które układamy w kratkę na wierzchu tarty.
Paski smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Całość wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i czekamy około 25 minut aż się pięknie zrumieni.
Tarte francuską z porem i szynką można podawać z mixem sałat lub paskami świeżego ogórka i sosem winegret.