Szukaj

Wytworne francuskie danie.

Wytworne francuskie danie

Udowodnimy, że wytworne francuskie danie wcale nie musi być kosztowne ani pracochłonne a wspaniale urozmaici dietę seniora.

Francuskie tarty znane są na całym świecie ze swojego wyjątkowego smaku.

Listkowane ciasto francuskie znają wszystkie dobre gospodynie domowe, ale nie ma potrzeby, by w dzisiejszych czasach zadawać sobie trud własnoręcznie wykonując to ciasto.

Jest to pracochłonne i ciężkie zajęcie, dlatego najłatwiej sięgnąć po gotowe ciasto francuskie, dostępne we wszystkich sklepach spożywczych.

Wytworne francuskie danie dla seniora to tarta z porem i szynką.

Potrzebne zatem będą następujące składniki:

  •          oczywiście wspomniane gotowe ciasto francuskie ( jedno opakowanie – najlepiej takie w zrolowanej postaci),
  •          2 mniejsze pory ( duże potrafią być łykowate),
  •          20 dag szynki wędzonej ( może być również chudy boczek),
  •          1 cebula,
  •          olej rzepakowy,
  •          jajko,
  •          śmietana 12%,
  •          mąka pszenna,
  •          pieprz, sól do smaku.

Niezbędna będzie specjalna forma do wypieku tarty francuskiej, z pofalowanym niskim brzegiem.

W sklepach z gospodarstwem domowym są dostępne droższe wersje, wykonane z żaroodpornego szkła lub ceramiczne, ale też można znaleźć tam tanie, metalowe.

Formę należy delikatnie wysmarować oliwą, olejem rzepakowym lub w ostateczności cienko masłem, by ciasto nie przywarło.

Gotowym ciastem francuskim wykładamy formę, tak by oszczędzić jego kawałek do wykonania kratki na wierzchu tarty.

Ciasto zazwyczaj jest w postaci zwiniętego na pergaminie prostokąta, więc spora porcja powinna pozostać po wyłożeniu formy i odcięciu wystających brzegów.

Resztę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. na czas dalszych przygotowań tarty.

Ciasto w formie nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, by nie zrobiły się  poduszki powietrzne w czasie pieczenia  i wkładamy je do nagrzanego do 180°C piekarnika, na około 15-20 minut.

Po zapieczeniu ciasto wyjmujemy i stawiamy w bezpiecznym miejscu, by nieco przestygło.

W międzyczasie, opłukane pod bieżącą wodą, pory tniemy w cienkie krążki.

Obraną cebulę szatkujemy również w cienkie talarki.

Szynkę lub chudy boczek należy pociąć w paseczki.

Na dwóch łyżkach, rozgrzanego na patelni oleju najpierw musimy zeszklić pokrojoną cebulę, następnie dorzucamy pociętą szynkę lub boczek, a na końcu poszatkowany por.

Wszystko mieszamy i przesmażamy przez około 15 minut.

Jeśli konsystencja jest zbyt sucha możemy dodać dwie łyżki wody.

Do połowy szklanki śmietany wsypujemy  jedną dużą łyżkę mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą wlewamy do zawartości patelni.

Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Gdy masa zgęstnieje wykładamy ją na przygotowane wcześniej ciasto.

Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na desce, po czym wycinamy z niego paseczki, które układamy w kratkę na wierzchu tarty.

Paski smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Całość wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i czekamy około 25 minut aż się pięknie zrumieni.

Tarte francuską z porem i szynką można podawać z mixem sałat lub paskami świeżego ogórka i sosem winegret.