Tę pomarańczową kulę każdy dobrze zna, ale niewiele osób wie, jakie są zalety prozdrowotne dyni.
Kojarzona zazwyczaj z jesienią i dekoracjami halloween’ owymi dynia nie jest jeszcze dostatecznie popularna w Polsce jako składnik pożywienia.
Jej kuzyni tacy jak arbuzy, melony, kabaczki, cukinie czy ogórki częściej goszczą na polskich stołach.
Bardziej cenione w naszym kraju są zdecydowanie pestki z dyni.
Dynia występuje w wielu gatunkach.
Niektóre osiągają niebywałe rozmiary, jak chociażby zwyciężczyni tegorocznych Europejskich Mistrzostw Hodowców Dyń w Tervuren, niedaleko Brukseli, która ważyła bagatela prawie pół tony.
Ze względu na swoje rozmiary mistrzyni dyń jest trudna do hodowania w przydomowych ogródkach.
To gatunek śródziemnomorski, ale w Polsce zdobywa popularność dynia Hokkaido, dzięki swoim niewielkim rozmiarom i możliwości spożywania jej bez obierania ze skóry.
Dynia pochodzi z Ameryki Południowej.
Starożytni spożywali ją smażoną w miodzie lub utratą i zalaną winem jako środek przeczyszczający.
W Polsce, w zamierzchłych czasach, uważano pestki dyni za odpowiednik współczesnej viagry.
Naukowcy potwierdzają, że zalety prozdrowotne dyni są ogromne.
Przy kupowaniu dyni, warto dokonywać wyboru według intensywności jej koloru.
Te z dużą ilością witamin są bardziej pomarańczowe.
Jakimi cennymi składnikami może pochwalić się dynia?
- witaminy A, B1, B2,C,PP,
- składniki mineralne fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez,
- beta-karoten przekształcający się w witaminę A w organizmie.
Witamina A zapobiega krzywicy, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami.
Dynia to bogactwo białka, jednak jest to owoc niskokaloryczny.
Zawiera dużo celulozy, więc jest pomocna w dietach odchudzających, ponieważ przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm.
W swoim składzie dynia posiada również pektyny i kwasy organiczne.
Potwierdzone jest jej skuteczne działanie w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia, którym towarzyszą obrzęki i schorzeniach wątrobowych.
Dynia jest warzywem lekkostrawnym i łatwo przyswajalnym.
Odkwasza organizm, działa moczopędnie i żółciopędnie.
Dynia stosowana jest w żywieniu dietetycznym dla chorych na wątrobę, nerki, serce, jak również w przypadku zapalenia żołądka, nadkwasoty, owrzodzeń żołądka i dwunastnicy.
Kobiety ciężarne mogą spożywać jej miąższ, jeśli chcą zapobiec odruchom wymiotnym.
Wywar z kwiatów dyni jest wykorzystywany do leczenia trudno gojących się ran.
Dynia w przeciwieństwie do marchwi, rosnącej z skażonej ziemi, ma małą zdolność wiązania azotanów pochodzących z podłoża.
Jest jednym z najbardziej ekologicznych warzyw i dlatego powinna być wykorzystywana w leczeniu chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość, zaburzenia przemiany materii cz w żywieniu dzieci.
Nieocenione są również zalety pestek z dyni, które zawierają ogromne ilości cynku, fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ich spożywanie zapobiega prostacie, odkładaniu się złogów cholesterolu oraz powstawaniu miażdżycy.
Są przydatne w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego oraz działają przeciwpasożytniczo.
Spożywanie dyni wzmacnia system immunologiczny i dlatego wskazane jest jej włączenie do diety starszych osób na jesieni, gdy jest na nią sezon.