Szukaj

Zalety prozdrowotne dyni

Zalety prozdrowotne dyni

Tę pomarańczową kulę każdy dobrze zna, ale niewiele osób wie, jakie są zalety prozdrowotne dyni.

Kojarzona zazwyczaj z jesienią i dekoracjami halloween’ owymi dynia nie jest jeszcze dostatecznie popularna w Polsce jako składnik pożywienia.

Jej kuzyni tacy jak arbuzy, melony, kabaczki, cukinie czy ogórki częściej goszczą na polskich stołach.

Bardziej cenione w naszym kraju są zdecydowanie pestki z dyni.

Dynia występuje w wielu gatunkach.

Niektóre osiągają niebywałe rozmiary, jak chociażby zwyciężczyni tegorocznych Europejskich Mistrzostw Hodowców Dyń w Tervuren, niedaleko Brukseli, która ważyła bagatela prawie pół tony.

Ze względu na swoje rozmiary mistrzyni dyń jest trudna do hodowania w przydomowych ogródkach.

To gatunek śródziemnomorski, ale w Polsce zdobywa popularność dynia Hokkaido, dzięki swoim niewielkim rozmiarom i możliwości spożywania jej bez obierania ze skóry.

Dynia pochodzi z Ameryki Południowej.

Starożytni spożywali ją smażoną w miodzie lub utratą i zalaną winem jako środek przeczyszczający.

W Polsce, w zamierzchłych czasach, uważano pestki dyni za odpowiednik współczesnej viagry.

Naukowcy potwierdzają, że zalety prozdrowotne dyni są ogromne.

Przy kupowaniu dyni, warto dokonywać wyboru według intensywności jej koloru.

Te z dużą ilością witamin są bardziej pomarańczowe.

Jakimi cennymi składnikami może pochwalić się dynia?

  • witaminy A, B1, B2,C,PP,
  • składniki mineralne fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez,
  • beta-karoten przekształcający się w witaminę A w organizmie.

Witamina A zapobiega krzywicy, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami.

Dynia to bogactwo białka, jednak jest to owoc niskokaloryczny.

Zawiera dużo celulozy, więc jest pomocna w dietach odchudzających, ponieważ przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm.

W swoim składzie dynia posiada również pektyny i kwasy organiczne.

Potwierdzone jest jej skuteczne działanie w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia, którym towarzyszą obrzęki i schorzeniach wątrobowych.

Dynia jest warzywem lekkostrawnym i łatwo przyswajalnym.

Odkwasza organizm, działa moczopędnie i żółciopędnie.

Dynia stosowana jest w żywieniu dietetycznym dla chorych na wątrobę, nerki, serce, jak również w przypadku zapalenia żołądka, nadkwasoty, owrzodzeń żołądka i dwunastnicy.

Kobiety ciężarne mogą spożywać jej miąższ, jeśli chcą zapobiec odruchom wymiotnym.

Wywar z kwiatów dyni jest wykorzystywany do leczenia trudno gojących się ran.

Dynia w przeciwieństwie do marchwi, rosnącej z skażonej ziemi, ma małą zdolność wiązania azotanów pochodzących z podłoża.

Jest jednym z najbardziej ekologicznych warzyw i dlatego powinna być wykorzystywana w leczeniu chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość, zaburzenia przemiany materii cz w żywieniu dzieci.

Nieocenione są również zalety pestek z dyni, które zawierają ogromne ilości cynku, fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ich spożywanie zapobiega prostacie, odkładaniu się złogów cholesterolu oraz powstawaniu miażdżycy.

Są przydatne w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego oraz działają przeciwpasożytniczo.

Spożywanie dyni wzmacnia system immunologiczny i dlatego wskazane jest jej włączenie do diety starszych osób na jesieni, gdy jest na nią sezon.