Szukaj

Zapiekanka bolognese pod beszamelem

Składniki

  • 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do potraw włoskich
  • 250 gram makaronu ( u mnie świderki)
  • sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • około 150 gram startego na dużych oczkach sera żółtego

Przygotowanie

Mięsko podsmażamy razem z posiekaną cebulką i pokrojonym na talarki czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, zalewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy koncentrat, przyprawę do potraw włoskich (mieszanka z Kamisu) i dusimy na średnim ogniu dopóki sos się nie zredukuje, zestawiamy z ognia. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy mleko i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, wsypujemy na dno makaron, lekko dociskamy, następnie makaron polewamy 4 łyżkami sosu beszamelowego. Następnie wykładamy mięso i wyrównujemy powierzchnię. Potem całość polewamy resztą sosu. Na górę ścieramy ser żółty na dużych oczkach. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 25 minut do roztopienia sera.