Składniki
- 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do potraw włoskich
- 250 gram makaronu ( u mnie świderki)
- sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- około 150 gram startego na dużych oczkach sera żółtego
Przygotowanie
Mięsko podsmażamy razem z posiekaną cebulką i pokrojonym na talarki czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, zalewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy koncentrat, przyprawę do potraw włoskich (mieszanka z Kamisu) i dusimy na średnim ogniu dopóki sos się nie zredukuje, zestawiamy z ognia. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy mleko i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, wsypujemy na dno makaron, lekko dociskamy, następnie makaron polewamy 4 łyżkami sosu beszamelowego. Następnie wykładamy mięso i wyrównujemy powierzchnię. Potem całość polewamy resztą sosu. Na górę ścieramy ser żółty na dużych oczkach. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 25 minut do roztopienia sera.