Zimno i deszczowo, więc nasz organizm potrzebuje wsparcia, by wzmocnić odporność a najprzyjemniejszą formą pomocy będą zdrowe pasty do chleba.
Nie każdy zje sam czosnek czy cebulę, mimo, że są źródłem cennych dla organizmu wartości.
Jednak w smacznej paście, którą posmarujemy ciepły żytni chleb z pewnością będą ze smakiem zjedzone.
Zestawienie kilku zdrowych produktów da nam zdrowe pasty do chleba.
W czasie chłodnych dni jesiennych warto włączyć je do menu seniora.
Są źródłem wartości, które wzmacniają odporność organizmu i są proste do wykonania , co na pewno ma ogromne znaczenie dla samych seniorów i opiekunów starszych osób.
Do pierwszej pasty potrzebne będzie:
- pół szklanki pomidorków suszonych z oliwy,
- ½ cebuli drobno pokrojonej,
- 1 ząbek czosnku,
- bazylia zielona 10 listków,
- 2 łyżki serka białego, twarożku do smarowania chleba,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- sól i pieprz do smaku
Wszystko dokładnie miksujemy razem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Masę przekładamy do małego słoiczka i zalewamy małą łyżeczką oliwy, po czym zakręcamy.
Tak przygotowaną masę przechowujemy w lodówce, starając się by została spożyta w ciągu 3-4 dni.
Drugą pastę robimy z następujących składników:
- pół pęczka świeżej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki oliwek zielonych,
- 2 łyżki ziarenek słonecznika,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki również miksujemy mikserem i przekładamy tak samo do słoiczka zalewając łyżką oliwy.
Również przechowujemy w lodówce i spożywamy w krótkim czasie.
Trzecia pasta wymaga następujących składników:
- 1 makrela wędzona lub kilka szprotek, ale może być również tuńczyk z puszki lub sardynki.
- szklanka miękkiego twarogu,
- łyżka śmietany 12%,
- drobno posiekany szczypiorek,
- pieprz ziołowy i sól do smaku.
W tym przypadku nie musimy używać miksera.
Rybę i twaróg rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy dodając resztę składników.
Doskonała będzie również pasta wykonana z :
- 1 opakowania słonego sera greckiego,
- 1 opakowania jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczek czarnuszki oraz pieprzu do smaku.
Wystarczy rozgnieść ser, dodać opakowanie jogurtu i wymieszać składniki z czarnuszką i pieprzem.
Ser jest słonawy, więc dodatkowa sól jest zbędna.
Wszystkie pasty wymagają przechowywania w lodówce i szybkiego spożycia, ponieważ robimy je ze świeżych produktów, bez użycia środków konserwujących.
Pasty do chleba można komponować według własnych upodobań i smaku, korzystających z różnych składników.
Warto pamiętać, by produkty wchodzące w skład past dostarczały seniorowi maksimum wartości niezbędnych w zdrowej diecie.
Kanapka podana z pastą jest jednocześnie smaczna, prosta w wykonaniu, zdrowa i łatwa do skonsumowania przez osobę starszą.
Przygotowane własnoręcznie pasty będą z pewnością ciekawym i zdrowym urozmaiceniem diety seniora.