Szukaj

Zdrowe pasty do chleba

Zdrowe pasty do chleba

Zimno i deszczowo, więc nasz organizm potrzebuje wsparcia, by wzmocnić odporność a najprzyjemniejszą formą pomocy będą zdrowe pasty do chleba.

Nie każdy zje sam czosnek czy cebulę, mimo, że są źródłem cennych dla organizmu wartości.

Jednak w smacznej paście, którą posmarujemy ciepły żytni chleb z pewnością będą ze smakiem zjedzone.

Zestawienie kilku zdrowych produktów da nam zdrowe pasty do chleba.

W czasie chłodnych dni jesiennych warto włączyć je do menu seniora.

Są źródłem wartości, które wzmacniają odporność organizmu i są proste do wykonania , co na pewno ma ogromne znaczenie dla samych seniorów i opiekunów starszych osób.

Do pierwszej pasty potrzebne będzie:

  •          pół szklanki pomidorków suszonych z oliwy,
  •          ½ cebuli drobno pokrojonej,
  •          1 ząbek czosnku,
  •          bazylia zielona 10 listków,
  •          2 łyżki serka białego, twarożku do smarowania chleba,
  •          2 łyżki orzechów włoskich,
  •          sól i pieprz do smaku

Wszystko dokładnie miksujemy razem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Masę przekładamy do małego słoiczka i zalewamy małą łyżeczką oliwy, po czym zakręcamy.

Tak przygotowaną masę przechowujemy w lodówce, starając się by została spożyta w ciągu 3-4 dni.

Drugą pastę robimy z następujących składników:

  •          pół pęczka świeżej bazylii,
  •          2 ząbki czosnku,
  •          pół szklanki oliwek zielonych,
  •          2 łyżki ziarenek słonecznika,
  •          2 łyżki oliwy,
  •          sól i pieprz do smaku.

Składniki również miksujemy mikserem i przekładamy tak samo do słoiczka zalewając łyżką oliwy.

Również przechowujemy w lodówce i spożywamy w krótkim czasie.

Trzecia pasta wymaga następujących składników:

  •          1 makrela wędzona lub kilka szprotek, ale może być również tuńczyk z puszki lub sardynki.
  •          szklanka miękkiego twarogu,
  •          łyżka śmietany 12%,
  •          drobno posiekany szczypiorek,
  •          pieprz ziołowy i sól do smaku.

W tym przypadku nie musimy używać miksera.

Rybę i twaróg rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy dodając resztę składników.

Doskonała będzie również pasta wykonana z :

  •          1 opakowania słonego sera greckiego,
  •          1 opakowania jogurtu naturalnego,
  •          2 łyżeczek czarnuszki oraz pieprzu do smaku.

Wystarczy rozgnieść ser, dodać opakowanie jogurtu i wymieszać składniki z czarnuszką i pieprzem.

Ser jest słonawy, więc dodatkowa sól jest zbędna.

Wszystkie pasty wymagają przechowywania w lodówce i szybkiego spożycia, ponieważ robimy je ze świeżych produktów, bez użycia środków konserwujących.

Pasty do chleba można komponować według własnych upodobań i smaku, korzystających z różnych składników.

Warto pamiętać, by produkty wchodzące w skład past dostarczały seniorowi maksimum wartości niezbędnych w zdrowej diecie.

Kanapka podana z pastą jest jednocześnie smaczna, prosta w wykonaniu, zdrowa i łatwa do skonsumowania przez osobę starszą.

Przygotowane własnoręcznie pasty będą z pewnością ciekawym i zdrowym urozmaiceniem diety seniora.