Szukaj

Zdrowe zamienniki cukru

zdrowe zamienniki cukru.jpg.

Zdrowe zamienniki cukru są w dzisiejszych czasach słusznym wyborem.

Każda osoba zdrowo odżywiająca się unika białego cukru jak ognia.

Coraz częściej słyszy się o zachorowaniach na cukrzycę, niestety cukier jest ukryty w wielu produktach i nawet nie mamy pojęcia o tym, że go spożywamy.

Czy są dostępne jakieś zdrowe zamienniki cukru?

Cukier brzozowy, popularnie występujący pod nazwą ksylitol, to substancja pochodzenia naturalnego, która uzyskuje się z brzozy.

Słodkość ksylitolu jest porównywalna ze smakiem sacharozy, jednak jego wartość kaloryczna jest znacznie, bo o połowę mniejsza.

Wartość pozytywna ksylitolu zawiera się nie tylko w jego małej kaloryczności, ale również w jego działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym.

Ksylitol wzmacnia również naszą odporność, ponieważ działa pozytywnie na układ immunologiczny.

Substancja ta nasila przyswajanie wapnia, będąc w ten sposób sprzymierzeńcem w walce z osteoporozą.

Ksylitol ma niski indeks glikemiczny, mogą go spożywać ludzie chorzy na cukrzycę typu 2 oraz osoby na diecie ubogo energetycznej.

Produkt ma zastosowanie w leczeniu próchnicy, chroni dziąsła i wzmacnia szkliwo.

Niestety substancja ta ma również działanie uboczne i spożycie jej skutkuje przeczyszczeniem, dlatego nie należy podawać ksylitolu dzieciom poniżej 3 roku życia i osobom starszym.

Do diety należy wprowadzać ksylitol stopniowo, ponieważ organizm musi przyzwyczaić się do większych ilości enzymu.

1 łyżeczka dziennie to optymalna dawka początkowa.

Bezpieczna ilość niepowodująca negatywnych dolegliwości to 3 łyżeczki dziennie.

Inny produkt zastępujący biały cukier to stewia.

Krzew pochodzący z Brazylii i Paragwaju wytwarza w swych liściach, łodygach, nasionach i korzeniach słodycz, którą zawdzięcza glikozydom stewiolowym.

Stewia posiada właściwości hipoglikemizujące. Posiłek ze stewią zmniejsza istotnie stężenie insuliny.

Produkt działa skuteczniej niż sacharoza czy aspartam.

Substancja posiada właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwbiegunkowe,
  • immunomodulacyjne.

Stewia jest źródłem witaminy C i kwasu foliowego, składników mineralnych takich jak :

  • wapń,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo
  • oraz antyoksydantów związków fenolowych.

Można więc jednak jeść słodko i jednocześnie dbać o zdrowie, wystarczy tylko zamiana tego co nam szkodzi na zdrowe odpowiedniki, co jak widać jest możliwe, przynajmniej w kwestii tak często używanego cukru.